Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 12:57 |

Polovina tinejdžera u svijetu doživljava vršnjačko nasilje u školi i oko nje

FENA Saopćenje

NEW YORK, 6. septembra (FENA) - Prema podacima iz novog izvještaja koji je danas objavio UNICEF, polovina učenika dobi od 13 do 15 godina širom svijeta (oko 150 milliona) ima iskustvo sa vršnjačkim nasiljem u i oko škole. 

Izvještaj navodi da vršnjačko nasilje - mjereno prema broju djece koja su prijavila da su zlostavljana u posljednjih mjesec dana ili su bila uključena u fizički sukob tokom prošle godine - sveprisutan je dio obrazovanja mladih širom svijeta. To utiče na njihovo učenje i blagostanje i u bogatim i siromašnim zemljama, saopćeno je iz UNICEF-a.  

UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz podršku Evropske unije sprovodi kampanju usmjerenu za zaustavljanje nasilja nad djecom i promociju inkluzije djece sa poteškoćama. Danas na Jahorini počinje interaktivna radionica sa novinarima, predstavnicima civilnog društva i aktivistima gdje će biti prezentirana platforma sretnodjetinjstvo.ba i inicijative "Čuvari sretnog djetinjstva" i "Šampioni inkluzije".  

Svakodnevna lekcija: #ZaustavimoNasilje u školama kaže da vršnjačko nasilje - mjereno prema broju djece koja su prijavila da su zlostavljana u posljednjih mjesec dana ili su bila uključena u fizički sukob tokom prošle godine - sveprisutan je dio obrazovanja mladih širom svijeta. To utiče na njihovo učenje i blagostanje i u bogatim i siromašnim zemljama.  

- Obrazovanje je ključ za izgradnju miroljubivih društava, a ipak, za milione djece širom svijeta, sama škola nije sigurna. Svaki dan, učenici se susreću sa brojnim opasnostima, uključujući borbe, pritisak da se pridruže bandi, zlostavljanja - i lično i online, nasilno discipliniranje, seksualno uznemiravanje i oružano nasilje. Kratkoročno, to utiče na njihovo učenje, a dugoročno to može dovesti do depresije, anksioznosti pa čak i samoubistva. Nasilje je nezaboravna lekcija koju nijedno dijete ne treba da nauči - izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Izvještaj prikazuje razne načine kojima se učenici suočavaju sa nasiljem u učionici i oko nje.

Prema najnovijim dostupnim podacima UNICEF-a, globalno, malo više od jedan na tri učenika dobi od 13 do 15 godina iskusi zlostavljanje, a otprilike isti udio učestvuje u fizičkim borbama. Tri od 10 studenata u 39 industrijalizovanih zemalja priznaju da se nasilnički ponašaju prema vršnjacima. Tokom 2017. bilo je 396 dokumentovanih ili verifikovanih napada na škole u Demokratskoj Republici Kongo, 26 u školama u Južnom Sudanu, 67 napada u Sirijskoj Arapskoj Republici i 20 napada u Jemenu.

Oko 720 miliona djece školske dobi živi u zemljama gdje fizičko kažnjavanje u školi nije potpuno zabranjeno. Dok su djevojčice i dječaci podjednako izloženi riziku od nasilničkog ponašanja, djevojčice imaju veću vjerovatnoću da će postati žrtve psiholoških oblika nasilničkog ponašanja, a dječaci su više izloženi riziku od fizičkog nasilja i prijetnji.

Izvještaj navodi kako nasilje koje uključuje oružje u školama, kao što su noževi i pištolji, i dalje rezultira smrtnim slučajevima. Takođe navodi da u svijetu, koji je sve više digitalizovan, zlostavljači šire nasilne, štetne i ponižavajuće sadržaje dodirom tastera.

U sklopu kampanje, UNICEF drži brojne #STOPNasilju razgovore mladih ljudi širom svijeta tokom narednih mjeseci. Serija diskusija pod vodstvom studenata će mladima pružiti platformu za razmjenu iskustava o nasilju i mogućnost da se izjasne o tome šta im je potrebno da se osjećaju sigurno u školi i okolini, te će pružiti skup preporuka svjetskim liderima. U julu je veleposlanica UNICEF-a Lilly Singh pokrenula prvi razgovor mladih u Južnoj Africi sa grupom učenika dobi od 13 do 19 godina.

Da bi se okončalo nasilje u školama, UNICEF i partneri pozivaju na hitnu akciju. Smatraju da treba implementirati politike i zakone kako bi se zaštitili učenici od nasilja u školama, pojačati mjere prevencije i reagiranja u školama. Pozivaju zajednice i pojedince da se pridruže studentima kada govore o nasilju i raditi na promjeni kulture učionica i zajednica.

Smatraju da treba izraditi učinkovitije i ciljanije investicije u dokazanim rješenjima koja pomažu učenicima i školama da budu sigurni, te prikupiti bolje, razvrstanije podatke o nasilju nad djecom u školama i oko njih i dijeljenje onoga što funkcionira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNICEF: Riječ 'nada' pod prijetnjom da bude izbrisana u Gazi

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta