Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 14:40 |

Muzur upozorila na problem rada Postrojenja prečišćavanja otpadnih voda Butile

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Direktorica KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Azra Muzur danas je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo upozorila zastupnike da će se to preduzeće  naći u teškoj situaciji u vezi sa izmirenjem obaveza po osnovu rada  Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Butile koje na godišnjem nivou iznose tri miliona KM.

Rebalansom Budžeta KS za 2018. godine nisu predviđena sredstva za finansiranje rada tog postrojenja, te je Muzur navela da se postrojenje još nalazi u probnom radu, nije izvršen tehnički prijem i nije definiran način finansiranja rada tog postrojenja.

Upozorila je i da nije riješen tretman otpadnog mulja na Butilama, koji predstavlja 70 posto ukupnih troškova rada postrojenja u punom kapacitetu.

- U posljednje vrijeme su nam česti inspekcijski nadzori  na samom postrojenju sa aspekta zaštite okoliša, upravljanja otpadom i monitoringa otpadnih voda i očekujemo rješenja po tim nadzorima na koja ćemo se očitovati - naglasila je Muzur.

Podnoseći izvještaj o radu ViK-a zastupnicima Skupštine Kantona ukazala je na činjenicu da je vodosnabdijevanje u KS-u redovno, nije bilo obaranja pritiska niti redukcije, a do obustave vodosnabdijevanja je dolazilo samo na lokalitetima gdje su rađene opravke kvarova, te je u proteklih šest mjeseci sanirano 465 kvarova na vodovodnoj mreži.

- Nama je najvažnije da građani Kantona Sarajevo nemaju redukciju vode - naglasila je Muzur te dodala da u kontinuitetu rade na uklanjanju kvarova, mijenjanju šahtova i iznalaženju  trajnog rješenja deponovanja zemljanog materijala.

Također je naglasila da svi korisnici moraju imati vodomjere, a najveći problem su stare zgrade, kao i korisnici koji nisu zainteresovani za ugradnju što zbog socijalnih problema, što zbog „nepovjerenja“.

Navela je da je naplata potraživanja po osnovu isporučene vode u prvih šest mjeseci iznosila 5.813.869 KM i bila je veća za 205.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.

U okviru Projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode (NRW), navela je da je uspostavljen potpuni monitoring nad 19 nezavisnih mjernih područja u okviru kojih se provode intenzivne aktivnosti na detekciji potencijalnih curenja i determinisanja cjevovoda za popravke ili zamjene.

Govoreći o Projektu vodovod Sarajevo (EBRD projekt) Muzur je istakla da je ViK ispunio sve obaveze po pitanju osiguranja efektivnosti i prema EBRD-u dostavo tendersku dokumentaciju za vršenje nadzora i izvođenje radova na zamjeni distributivnih cjevovoda za prva tri lota u okviru usvojenog projekta, za šta se čeka saglasnost banke za objavu.

Premijer KS Adem Zolj je kazao da je ubrzana tenderska procedura za dobijanje kredita od EBRD-a, kako bi započeti projekti bili i okončani.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo