Bosna i Hercegovina

Delegacija EU u BiH - Izbori su ključni stub demokratije

Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u današnjoj Izjavi podsjetili su da sutra zvanično počinje kampanja za Opće izbore u BiH 2018. godine, uz ocjenu da su izbori ključni stub demokratije te da će bh. građani u oktobru iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost.

Ocjenjuje se da uprkos napretku postignutom u okviru reformske agende, izazovi i dalje postoje. BiH je, navodi se, potrebna diskusija i fokus na kontinuirane prijeko potrebne reforme, to je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Evropske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala.

Podsjeća se da kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tokom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja. Naglašavaju da se politički lideri na svim nivoima trebaju suzdržati od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podjelama.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.