Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 07:36 |

CIK pozvao na uzdržavanje od izjava koje vode tenzijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pozvala je povodom početka predizborne kampanje političke subjekte, kandidate za opće oktobarske izbore i sve angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje vode tenzijama kako bi izbori protekli u fer i demokratskom okruženju.

Ovogodišnji izbori zakazani su za 7. oktobar, a na Centralnom biračkom spisku je 3.352.933 građanina s pravom glasa, od čeka je 3.254.767 prijavljeno za glasanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština.

- Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata i u odnosu na opće izbore 2014. godine imamo povećanje za 30 političkih subjekata. Na 804 kandidatske liste je 7.497 kandidata za ove nivoe vlasti - izjavio je član CIK-a Stjepan Mikić.

Tek 22. septembra bit će poznat tačan broj biračkih mjesta koja će biti otvorena 7. oktobra, ali je procjena da će ih biti oko 5.500, s tim da će se moći glasati i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Zvanična predizborna kampanja počinje danas,  7. septembra, i trajat će do 6. oktobra u 07.00 sati kada počinje predizborna šutnja.

Mikić je napomenuo da CIK može kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona i to novčanom kaznom do 10.000 KM, što će zaviti od težine prekršaja, ukloniti ime tog kandidata s kandidatke liste ili poništiti ovjeru liste.

Prema dosadašnjoj praksi ove dvije zadnje sankcije upotrijebljene su u slučajevima kada jezik kojim se kandidati koriste može navesti na nasilje ili izazivanje mržnje, ali iz CIK-a nisu htjeli govoriti kome su takve kazne izrekli.

Kako su kazali, Zakon je omogućio sankcioniranje prekršioca odredbi na interentu što uključuje i društvene mreže, međutim niti u jednom slučaju do sada nije se uspjelo dokazati takvo nešto jer se nisu mogli pribaviti zakoniti dokazi ko je izvršio plaćanje, ukoliko je u pitanju plaćeni oglas, ili kome pripada nalog s kojeg je poslana poruka.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

CIK je prvi put 2016. godine za lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta i to objedinjene rezultate za oko 95 posto biračkim mjesta.

Stoga su iz CIK izrazili nadu da će to biti slučaj i ovaj put imajući u vidu činjenici da je aplikacija nadograđena, poboljšana i prilagođena općim izborima kada se biraju kandidati za više nivoa vlasti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo