Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 11:15 |

Bugojanski veterinari u akciji preveniranja bruceloze i drugih zaraznih bolesti

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 7. septembra (FENA) - Sva mliječna grla na teritoriji Bugojna bit će podvrgnuta testiranju na brucelozu i druga parazitarna oboljenja, radi dobijanja stvarne slike zdravstvenog stanja stočnog fonda i preveniranja pojave bolesti, koje se sa životinja prenose na ljude - potvđeno je u Veterinarskoj stanici u toj općini.

-Do sada je situacija bila dobra. Međutim, zbog transportovanja robe, životinja i ostalog, opasnost od pojave bruceloze je povećana. Mi ovom akcijom želimo iskorijeniti zarazu, i garantirati svom stanovništvu zdravlje - kazao je direktor te stanice Sanel Alagić.

Naglasio je da na području bugojanske općine postoje dva registrirana slučaja pojave bruceloze.

- Prvi slučaj je da je krava dovezena do Bugojna  “crnim putevima”, a od nje se zarazilo pet ljudi. U drugom slučaju, interesantno je da je oboljela žena s imanja koje je kontrolirano, i na kojem je ustanovljeno da su sve životinje zdrave. Mi sad moramo ući u trag, na koji način se ona zarazila - istaknuo je.

Uz uposlene Veterinarske stanice, akciju u jednom broju mjesnih zajednica u Bugojnu, provode veterinari Veterinarskog centra “Vrbas”.

-  I sporadični slučajevi bruceloze mogu napraviti veliki problem. Shodno tome, i uputstvu nadležnog ureda za veterinarstvo o provođenju kontrole nad parazitarnim bolestima, pokrenuli smo aktivnosti koje su veoma značajne za stanovništvo - kazao je direktor tog centra Adnan Hozić.

Pozvao je vlasnike stoke da se odazovu akciji, koja bi trebala trajati narednih petnaestak dana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije