Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 15:36 |

CCI u Općini Srari Grad organizirao debatu 'Bolje Sarajevo za sve nas'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Općini Stari Grad Sarajevo organizirali javnu debatu "Bolje Sarajevo za sve nas" posvećenu deljima zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, koji je u formi nacrta jučer povučen s dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. 

Po riječima projekt menadžerice CCI Lejle Deronja Suljić, cilj debate bio je "kreiranje dodatnog mišljenja šire javnosti i podrške reformskim procesima i zakonima, te upoznavanje javnosti u jedinicama lokalne uprave s ciljevima procesa i reformi koja nova zakonska rješenja donose".

Nakon debate održana je ulična akcija na kojoj su građani putem pripremljenog štampanog materijala upoznati s problematikom sukoba nadležnosti u KS, prijedlozima i osnovnim informacijama kako bi bili spremni aktivno učestvovati u daljem procesu.

- Već godinu dana projekat se provodi pod nazivom "Intenzivne pravne reforme za javnu upravu" u saradnji s Ministarstvom pravde i uprave Kantona Sarajevo uz finansijsku podršku Amabasade Švicarske u BiH. S obzirom na to da je pokrenuta reforma, odnosno donošenje novog zakona, cilj je da lokalna samouprava s predstavnicima opština putem provođenja neformalnih javnih debata i uličnih akcija dobiju mišljenja i svih predstavnika lokalne zajednice, odnosno opština. Danas smo to radili u Opštini Stari Grad, a u prethodnom periodu CCI je to radio u više opština na poručju KS - kazala je Deronja -Suljić.

Na debati u Općini Stari Grad, organiziranoj s predstavnicima općinske strukture, govorilo se o zakonu, koje su to manjkavosti i dobre strane rješenja koja se nude, jer je cilj da se cijeli proces koordinira s onima koji će provoditi zakone.

- Zakon, između ostalog, obuhvata pitanja koja su razgraničenja nadležnosti u pogledu vodosnabdijevanja, infrastrukture, komunalnih usluga, gradskog prijevoza i drugih veoma važnih pitanja za građane Sarajeva, KS, općine i grada - naglasila je Dronja - Suljić. 

(FENA) M. L.

CCI

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'