Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 16:05 |

Obilježavanje Dana BPK i Grada Goražda počinje sutra

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. septembra (FENA) - Obilježavanje 18. septembra, Dana prvog oslobođenja  Goražda u proteklom ratu, što je ujedno i Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda, počet će sutra.

Konačan program utvrđen je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Memorijalni rukometni turnir koji se već 18 godina održava u znak sjećanja na poginulog borca i nekadašnjeg rukometaša Mirsada Hurića, prvi je događaj u okviru višednevne manifestacije koja će trajati do 23. septembra.

Uz brojne sadržaje koji u sebi nose simboliku sjećanja na ratni period, obilježavanje  jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Goražda proteći će u znaku sportskih i kulturnih događaja.

- Ovom prilikom bit će ozvaničen i završetak određenih projekata od značaja za Bosanskopodrinjski kanton i njegove lokalne zajednice, što ćemo simbolično obilježiti. Program će se odvijati širom BPK, a obzirom na to da je Skupština BPK ovaj datum proglasila neradnim danom, vjerujem da ćemo na pravi način obilježiti sve ono što je vezano za ovaj datum – kazao je premijer BPK i predsjednik Organizacionog odbora Emir Oković.

Centralna manifestacija povodom Dana BPK-a i Grada Goražda i ove godine biće upriličena 18. septembra na spomen obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima". Istog dana bit će održane i svečane sjednice Skupštine BPK i Gradskog vijeća Goražde uz dodjelu najvećih priznanja. Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove bit će odata počast šehidima i poginulim pripadnicima MUP-a BPK te poginuloj djeci Goražda.

Na dan praznika 64 člana Karate kluba "Specijal" iz Goražda na Mostu Alije Izetbegovića izvest će poseban performans posvećen borcima koji su poginuli u akcijama za oslobođenje Goražda 1992. godine. Pored ostalih sadržaja i ove godine bit će održana pokazna vježba jedinica Civilne zaštite.

Goražde je 18. septembra 1992. godine oslobođeno prvi put u proteklom ratu. Okončanjem operacija "Krug" i "Drina" branioci ovog područja postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Goražde je tada nazvano "Grad heroj".

Odlukom Skupštine BPK Goražde u skladu sa Kalendarom bitnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina, ovaj datum se u gradu na Drini obilježava kao Dan BPK-a i Grada Goražda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo