Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 16:32 |

Gender centar RS pozvao stranke da poštuju ravnopravnost spolova

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. septembra (FENA) - Iz Gender centra Republike Srpske (RS) pozvali su danas sve političke subjekte da u svojim izbornim programima predstave i promovišu mjere i aktivnosti za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

S tog aspekta će, najavljuju, pratiti predstojeću izbornu kampanju, način i sadržaj predstavljanja i promovisanja političkih subjekata te rezultate lokalnih izbora.

- Ravnopravnost između muškaraca i žena je vrijednost zagarantovana Ustavom, te propisana i zaštićena zakonima ali bez obzira na to, žene i određene grupe žena u našem društvu, u mnogim oblastima su diskriminisana ili marginalizovana grupa – navodi se u saopćenju iz Centra za jednakost i ravnopravnost spolova u RS.

Žene su de facto, kako dodaju, diskriminisane i u javnoj sferi, te u profesionalnom, porodičnom i privatnom okruženju.

- Ovu tvrdnju potkrepljuje zvanična statistika, te nalazi različitih studija, istraživanja i analiza koje Gender centar RS-a sprovodi radi praćenja stanja u pogledu ravnopravnosti spolova – ističu u saopćenju.

Najteži vid kršenja ženskih ljudskih prava još uvijek se nažalost odvija u privatnoj sferi, odnosno u porodičnom okruženju u vidu nasilja u porodici.

U kontekstu predstojećih Općih izbora, naglašavaju da, iako je ravnopravno učešće žena i muškaraca u donošenju odluka pitanje pravde, poštovanja ljudskih prava i dobrog upravljanja, njihovo učešće u svim organima, na svim nivoima u RS još nije dostiglo zakonski minimum od 40 posto.

- Rezultati Općih izbora 2014. godine pokazuju da je 23 posto žena u zakonodavnoj vlasti, dok je procenat žena u izvršnoj vlasti 19 posto – naveli su.

Podsjećaju sve učesnike/učesnice u izbornoj kampanji, uključujući političke aktere, medije, pojedince/pojedinke, da se u javnom prostoru uzdrže od bilo kog vida diskriminacije, javnog prikazivanja i predstavljanja bilo koje osobe na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način bez obzira na spol.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu