Kultura     | 07.09.2018. 17:40 |

Otvorena izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića otvorena je danas u Galeriji Općine Novi Grad, uz prisustvo predstavnika Umjetničke galerije BiH, članova autorove porodice i drugih umjetnika, te učenika Osnovne škole „Meša Selimović“.

Izložbu čini dvadesetak fotografija, koje obuhvataju sve medije, tehnike, motive pjezaža i portreta, a moći će se pogledati do 20. augusta, radnim danima od 10 do 16.30 sati.

Izložbu je otvorio Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, a pristnima su se obratili i Hamdija Dizdar, pomoćnik Općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i Ivana Udovičić, kustosica Umjetničke galerije BiH.

Govoreći o autoru i njegovim djelima Udovičić je kazala da izložba ima za cilj da predstavi Ismeta Mujezinovića kao jednog od najznačajnijih slikara bh. slikarstva u 20. stoljeća, koji se smatra i jednim od najznačajnijih crtača u našoj umjetnosti. Također, cilj je da ova izložba bude prezentirana što većem broju školske publike, da bi na ovakav način stekli znanje o likovnoj kulturi.

- Riječ je o jednom od najstarijih akademskih slikara koji je svoje studiranje završio u Zagrebu i Parizu, bio je na izvoru i pokupio najaktuelnije umjetničke tokove iz tog perioda. To je period iz dva svjetska rata, a koji je iznimno važan portretista i najznačajnije u njegovom opusu je crtež. Ono što karakterizira Ismeta Mujezinovića je iznimno veliki opus, a samo u Umjetničkoj galeriji BiH nalazi se više od hiljadu njegovih djela, a još barem toliko posjeduju njegova porodica i Umjetnička galerija u Tuzli. Značajna su i prepoznatljiva njegova djela velike kompozicije koje se nalaze u Domu armije - kazala je Udovičić.

Ističući uspješnu saradnju Općine s Umjetničkom galerijom BiH Hamdija Dizdar rekao je da ovo peta po redu izložba koja se relizira zajedno s Umjetničkom galerijom BiH.

- Do sada smo imali vrlo kvalitetne izložbe, a radilo se o najljepšim i najznačajnijim djelima iz fundusa Umjetničke galerije. Velika nam je čast imati ovaku respektabilnu izložbu u našem galerijskom prostoru - istakao je Dizdar.  

Ismet  Mujezinović diplomirao je 1929. godine na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, da bi kasnije specijalizirao izradu fresaka. U periodu 1931-1933. godine živio je i radio u Francuskoj. Od 1939. godine aktivno učestvuje u radu grupe Collegium artisticum, koja će djelovati do početka Drugog svjetskog rata. Jedan je od osnivača i prvih profesora Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu, te je i među osnivačima ULUBiH-a, Bosna-filma i Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije. Godine 1953. vraća se u rodnu Tuzlu. Bio je dopisni član JAZU i redovan član ANUBiH-a. Nosilac je najviših državnih i republičkih odlikovanaja.

Umjetnička ostavština Ismeta Mujezinovića ubraja se u najbrojnije u Bosni i Hercegovini, u prvom redu tu se misli na crteže, čija se brojnost izražava u hiljadama, a svojom kvalitetom govore o ruci vrsnog crtača, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo