Stranačke aktivnosti     | 10.09.2018. 15:09 |

Saopćenje za javnost Ćamila Durakovića

FENA Saopćenje

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za potpredsjednika entiteta RS zatražio je od probosanskih stranaka u Federaciji da se obavežu da će prihvatiti reformu raspodjele javnih prihoda koja će obavezati ovaj entitet na 3% izdvajanja za povratak u entitet RS. Pozvao je i kandidata za članove Predsjedništva BiH da odgovore na ovaj poziv. 

"Kao nezavisni kandidat za potpredsjednika entiteta Republika Srpska poručujem građanima da ne vjeruju u isprazna obećanja koja dolaze od pojedinih bošnjačkih lidera iz Sarajeva, shodno tome tražimo konkretne mjere, koje će povratnicima omogućiti lakši i kvalitetniji život. Tražimo od političkih stranaka koje pretenduju da budu vlast u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, te koje popularnost stiču i zadržavaju emotivnim porukama upućenim povratnicima, da se obavežu da će izvršiti izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine što obuhvata obavezu da tri posto javnih prihoda ide direktno Fondu za podršku povratku u entitet Republike Srpske", kazao je Duraković.

"Ako takva direktna linija postoji za ceste u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, valjda smo mi, povratnici, jednako vrijedni bošnjačkim političkim partijama da nam se obeća barem to. Ono što ne mogu i neću dopustiti jesu obećanja bošnjačkim povratnicima uslovljena isključivo izborom Ramiza Salkića na mjesto potpredsjednika entiteta Republika Srpska. Također, ne mogu ostati imun na brutalne zloupotrebe bošnjačkih heroina, koje se godinama same bore protiv diskriminatorskog sistema u entitetu Republika Srpska, zarad političkih poenta. Izborne kampanje započinju iz Srebrenice, iako, kao žitelj tog grada, odgovorno tvrdim da se tokom godine mali broj bošnjačkih političkih lidera iz Sarajeva uopšte sjete genocida, Srebrenice, Prijedora i povratnika u entitet Republika Srpska, no tokom predizbornih kampanja, povratnicima obećavaju bolji život uslovljavajući isti pobjednom njihovog kandidata", dodaje Duraković.

"Zahvaljujući svemu tome, diskriminatorski režim entiteta Republika Srpska u potpunosti diskriminiše bošnjački narod koji se vratio u ovaj entitet i koji je kao takav primoran da kao i početkom devedesetih napušta svoje domove u potrazi za životom dostojim čovjeka. Ovim putem, tražim od bošnjačkih političkih lidera iz Sarajeva da preuzmu odgovornost koja im je povjerena, sa konkretnim idejama i rješenjima problema bez manipulisanja građana koji su tokom proteklih dvadeset godina dovoljno izmanipulisani", zaključuje Duraković.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javost Pokreta Odgovor

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo