Stranačke aktivnosti     | 11.09.2018. 15:25 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Podsjećamo javnost Bosne i Hercegovine da je Republika Srbija za 13.09.2018. godine zakazala prvu raspravu na nivou radnih grupa u vezi sa Aneksom A sukcesione imovine bivše SFRJ.

Aneks A ili vojna imovina bivše SFRJ je najteži po vrijednosti paket imovine bivše SFRJ i procjenjuje se na preko 70 milijardi dolara vrijednosti.

 Kako do ove prve rasprave dolazi u sumrak aktuelne vlasti, veliko je pitanje ko će i na kakav način zastupati Bosnu i Hercegovinu u ovim radnim grupama.

Podsjećamo da su u svim do sadašnjim mandatima na poziciji ministra financija, pod čijom ingerencijom je i trezor, odnosno briga o sukcesionoj masi imovine bivše SFRJ, bili kadrovi SNSD-a ili HDZ-a BiH.

Upozoravamo da su nam se slične stvari dešavale i sa Aneksom G, pa danas govorimo kako BiH ostaje bez 10 milijardi EUR vrijedne imovine u Hrvatskoj, a vlast sliježe ramenima kako nisu mogli učiniti ništa više od onoga što su učinili.

Stoga, upozaravamo na krajnje ozbiljan i domoljuban pristup svih onih koji budu predstavljali Bosnu i Hercegovinu u ovim pregovorima, kao i činjenicu potrebe da Bosna i Hercegovina bude aktivni subjekat, a ne objekat svih rasprava o sukcesionoj masi bivše SFRJ.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom