Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 17:32 |

Delegacija EU u BiH pozdravila usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica u Bosni i Hercegovini, pozdravili su današnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku (ZKP) u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

- Današnjim ishodom političke stranke pokazuju spremnost da na osnovu kompromisa donose važne odluke u interesu građana, te da ulažu napore kako bi se provele odluke Ustavnog suda BiH.

Usvajanje ovog zakona u Predstavničkom domu BiH prije oktobarskih izbora pokazalo bi neophodnu političku volju i predanost Bosne i Hercegovine da djeluje kao kredibilan partner Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama u borbi protiv teških krivičnih djela i osiguravanju javne bezbjednosti - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Ističe se da je usklađivanje ZKP-a s međunarodnim i evropskim standardima od ključne važnosti za mogućnosti institucija odgovornih za vladavinu zakona da provode osjetljive istrage i sarađuju s međunarodnim agencijama za provedbu zakona.

- Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU - navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Delegacija EU: Učestalost napada na bošnjačke povratnike u RS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo