Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 17:41 |

'Žene Srebrenice': Ratni zločinci moraju brže biti procesuirani (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. septembra (FENA) - "Žene Srebrenice" održale su danas mirni protest u Tuzli na kojem su ukazale na potrebu da se ratni zločinci procesuiraju i da se ubrzaju ekshumacije i identifikacije kako bi žrtve mogle biti dostojno ukopane.

Razočarane su i postupanjem s uhapšenim optuženim za ratne zločine,  jer kako kažu, sudovi prečesto udovoljavaju njihovim zahtjevima, dok žrtve na pravdu čekaju više od 20 godina.

 „Žene Srebrenice“ se žale na sporost rada institucija nadležnih za traženje nestalih i procesuiranje zločinaca.     

- Nismo zadovoljni. Mnogi nisu pohapšeni. Neki su dio kazne odslužili pa pušteni. Stalno ih srećem u Podrinju. Slobodno se kreću. Imamo na spisku 810 osoba  koje su sudjelovale u genocidu. Ja ne znam da je neko od njih procesuiran – kazala je iz Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić.                

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Odbrana je uložila žalbu na prvostepenu presudu, a zatim i zahtjev da se promijene sudije koje su trebale razmatrati žalbu uz obrazloženje da su „pristrasni“.

Rezidualni mehanizam, kao pravni nasljednih Haškog suda prvobitno je odobrio zamjenu sudija, ali ocenjujući da je ta odluka protivna sudskoj praksi, Tužilaštvo sada traži od predsjednika tog suda Todora Merona, da imenuje tročlano vijeće koje će ponovo razmatrati  zahtjev Mladićeve odbrane.

"Žene Srebrenice" kažu da osjećaju gorčinu kada vide da se udovoljava zahtjevima osuđenih ratnih zločinaca.

Ukazale su i na druge propuste.                                             

- Na sastanku s predstavnicima Instituta za traženje nestalih Amor Mašović je rekao da proces identifikacije kasni četiri mjeseca zbog preseljenja identifikacionog centra u Haag. Pa imamo i žalbe zločinaca. Zašto se morao ukinuti Haag ako zločin ne zastarjeva? Ima tu dosta nepravilnosti koje usporavaju sve procese i zato smo prinuđene da izlazimo na ulicu – kazala je iz Udruženja „Žene Srebrenice“ Nura Begović.

Na mirnim protestima svake godine je sve manje žena iz Srebrenice.

- Zaista dosta je majki umrlo. Nisu dočekale da pokopaju svoje najdraže, pogotovo otkako je laboratorija prenesena u Haag gubimo svaku nadu da ćemo doći do posmrtnih ostataka svoje djece – istakla je Ćatić.

"Žene Srebrenice" su podsjetile javnost da se traga za još oko 1.000 žrtava stradalih u genocidu u Srebrenici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2131

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14qgx_YEI5eTQFJbByHBu3pEhOrZAOWFZ?usp=sharing

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu