Ekonomija     | 12.09.2018. 11:33 |

Vlada ZDK za izgradnju poslovnih zona osigurala 828.746 KM

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. septembra (FENA) – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar privrede tog kantona Zlatko Jelić potpisali su danas u sjedištu Kantona s načelnicima i predstavnicima općina te Grada Zenice ugovore za podršku izgradnje šest poslovnih zona te izradu projektne dokumentacije za dvije buduće poslovne zone u vrijednosti 828.746 KM.

- Ono što me posebno raduje da neke općine, kao što je to, naprimjer, općina Tešanj, a koja ima već izgrađene poslovne zone i značajne rezultate, imaju izgrađene poslovne zone.

Ovo je način da sredstva od koncesija vratimo općinama, kako bi stvorile uslove za privlačenje domaćih i stranih investitora te otvaranje novih radnih mjesta- kazao je Galijašević, koji je poručio lokalnim zajednicama da od Vlade ZDK ne mogu tražiti novac za otkup zemljišta.

Ministar Jelić je kazao da su u proteklom periodu intenzivirali aktivnosti na prikupljanju sredstava od koncesija, od kojih se dio vraća lokalnim zajednicama.  

- Opredijelili smo se i za općine koje nemaju razvijene poduzetničke zone, da i njih pomognemo sa podrškom za izradu projektne dokumentacije - kazao je Jelić, koji je dodao kako Vlada ZDK na taj način podržava razvoj lokalnih zajednica.

Kako je istakao načelnik opčine Tešanj Suad Huskić, na području ove općine trenutno se realiziraju investicije u dvije poslovne zone.

-Jedna je proširenje već postojeće Poslovne zone „Bukva“, u kojoj radi preko 3.000 radnika, a druga je razvoj Poslovne zone „Glinište“.

Tešanj, zajedno s vladama ZDK i Federacije BiH, napomenuo je Huskić, investira oko 1,5 miliona KM u razvoj svojih poslovnih zona.

Huskić je dodao kako imaju vrlo izražen interes investitora za otvaranje novih pogona i radnih mjesta, ali i da današnji investitori zahtijevaju postojanje kompletne infrastrukture, na kojoj bi oni, onda, gradili svoje poslovne objekte.   

ZDK će sa po 150.000 KM podržati izgradnju poslovnih zona „Zenica 1“, „Glinište“ Tešanj i „Žabljak“ Usora, „Polja“ u Žepču sa 101.800 KM, „Liješnica“ u Maglaju i „Ozrakovići“ u Visokom sa po 97.500 te „Matuzići“ u Doboj Jugu sa 67.500 KM.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije dobili su Olovo za PZ „Danac“, u iznosu od 10.000 KM, dok je općina Zavidovići dobila 4.446 KM za PZ „Ekonomija Batvice“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana