Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 13:17 |

Ramić: Podrška za 80 mladih pripravnika u povratničkim sredinama (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je i uručio ugovore za 80 povratnika s visokom stručnom spremom (VSS) radi obavljanja pripravničkog staža te 36 poslodavaca koji su se prijavili na javni poziv tog ministarstva. Pripravnici i poslodavci su iz 25 općina s područja cijele Bosne i Hercegovine. 

Ramić se obratio pripravnicima iz povratničkih sredina porukama o važnosti profesionalnog usavršavanja mladih.

- Ovo je program, koji se provodi već petu godinu, a svrha mu je da podrži mlade, visokoobrazovane ljude. Ukupno smo u ovom mandatu podržali 344 mlada pripravnika. Cilj je omogućiti im da steknu prva radna iskustva i unaprijede profesionalna znanja. Tako mladi povratnici mogu lakše do daljih poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada, a apsolutni prioritet nam je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina - kazao je Ramić.

Dodao je da je taj program primjer pozitivne suradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana u radu na stvaranju opće koristi za zajednicu.

- Mi smo, kao Ministarstvo, u posljednje četiri godine dodijelili više od 1.500 stipendija studentima povratnicima. Svake godine osiguravamo novac za sufinansiranje prijevoza za učenike u povratničkim sredinama. Posebno nam je značajan program start-up biznisa gdje se mladim ljudima s poslovnim idejama daje finansijska podrška za realizaciju. Ukupan broj zaposlenih, kroz naše programe, kad se uskoro svede račun u ovom mandatu, iznosit će više od 1.000 novozaposlenih. Time smo doprinijeli ekonomskom jačanju povratničkih zajednica - kazao je Ramić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković potpisao je danas ugovore za pet pripravnika koji će pripravnički staž odrađivati u Općini Srebrenica.

Za Općinu Srebrenica to je, kaže, značajno jer je evidentan nedostatak visokoobrazovanog kadra koji im je neophodan za dalji razvoj i opravak.

-  Kroz ovakve i slične projekte povratnici u entitet Republika Srpska i Srebrenicu osjetit će poboljšanje, kako kvalitete života tako i same sredine - kazao je novinarima.  

Po njegovim riječima, potrebe su najveće u oblasti poljoprivrede, a potrebni su im i stručnjaci iz oblasti metalske industrije odnosno mašinski inženjeri.

Selmedina Hamzić je bachelor prava iz Srebrenice, a pripravnički staž obavit će u Općini Srebrenica. Zahvalna je za priliku koja joj je pružena, očekuje da će steći određena znanja i vještine.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi 'Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s VSS' s osnovnim ciljem pružanja podrške zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova. Stručnim osposobljavanjem tih kadrova odnosno pripremom za tržište rada direktno se utječe na održivost njihovog povratka. Za provođenje tog programa Ministarstvo je izdvojilo više od 380.000 KM u budžetu za ovu godinu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2135

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14NIAD779nB7rj7xQvGnSPsp8BiapxjkW?usp=sharing

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Trajno zbrinuti - Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

Ministar Dizdar u posjeti Livnu i Tomislavgradu

Danas potpisivanje ugovora za obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo