Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost KO SDPBiH

Saopćenje

Nevjerovatno je sa kakvim žarom i destruktivnom energijom se Ministar obrazovanja KS obračunava sa jednim udruženjem građana koje je nastalo isključivo kao odgovor roditelja na potrebu obrazovanja vlastite djece u nedostatku funkcionalnog sistemskog rješenja.

Danas ti isti koji su 20 godina zaduženi za uspostavu inkluzivnog obrazovnog sistema sebi daju za pravo da osuđuju roditelje koji su se organizovali da pomognu vlastitoj djeci, pa na kraju i društvenoj zajednici. Umjesto da udruženje i roditelje nakon ponuđenog dokumenta o osnivanju Naučnog centra za podršku inkluziji, koji je bio jedan od najboljih dokumenata koji je Skupština razmatrala prihvati kao partnere, ministar odlučuje da zbog vlastite sujete pokrene potpuno neopravdanu medijsku hajku na iste.

Ministre, ako je za krivične prijave to što roditelji žele da im djeca ostvare uspjeh u razvoju, u budućem pozicioniranju u obrazovanju i inkluziji i da što prije postanu samofunkcionalni, odnosno korisni građani društva, onda se stvarno postavlja pitanje do kojeg nivoa nehumanosti ste spremni odvesti ovo društvo! Predstavljati EDUS-ov program kao rušioca sistema je apsurdno, pogotovo zbog činjenice kako sistem u ovom segmentu i ne postoji.

Na žalost ministra, a na sreću djece, rezultati EDUS-a su njihova najveća referenca, što potvrđuje činjenica da je više od 40 djece prošlo program ovog udruženja i sada uredno prate redovan školski program bez asistenta.

Na kraju, pozivamo ministra da prestane više brukati i sebe i ministarstvo, te da najavljene krivične prijave zamijeni svojom ostavkom jer je devastirao obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo u ovom mandatu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.