Bosna i Hercegovina     | 13.09.2018. 12:18 |

Jačati svijest o tuberkulozi kao zaraznoj ali izlječivoj bolesti (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) apelira na jačanje svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj, ali izlječivoj bolesti te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

Na pres-konferenciji, dan uoči službenog početka obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze (TBC), glavni tajnik DCKBiH Branko Leko naglasio je da je važno na vrijeme prepoznati simptome te bolesti i javiti se ljekaru jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.       

Ljiljana Gluhović iz Crvenog krsta RS istaknula je da će, u Nedjelji borbe protiv TBC, biti intenzivirane sve aktivnosti CKRS, posebno zdravstvene. Ipak, izdvojila je organiziranje pregleda za stanovništvo teritorijalno udaljenih mjesta.   

Podsjetila je i na važnost ranog prepoznavanja simptoma TBC-a poput dugotrajnog kašlja (duže od tri sedmice), povišene tjelesne temperature (duže vremena) i osjećaj slabosti organizma.   

Po riječima Amine Kurtagić iz Crvenog križa FBiH tuberkuloza je izlječiva bolest ako se, u skladu s preporukama ljekara, uzimaju lijekovi za tretman te bolesti.

Naglašeno je da je kod nas, prvenstveno zahvaljujući prevenciji i sve kvalitetnijem liječenju, evidentan pad broja oboljelih od tuberkuloze, mada je još među vodećim zaraznim bolestima.  

Ovogodišnji moto Nedjelje borbe protiv TBC (od 14. do 21. septembra) je 'Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju', a bit će obilježen zdravstvenim, socijalno-humanitarnim te informativno-edukativnim i propagandnim aktivnostima koje realizira DCKBiH u suradnji s entitetskim organizacijama i Crvenim križem Brčko Distrikta BiH.

Štampane su i prigodne markice, a prihod od prodaje namijenjen je za socijalne i humanitarne aktivnosti koje radi Crveni križ/krst. Dio aktivnosti su i posjete oboljelima na odjeljenjima za plućne bolesti.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2138

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JM1UgOkjkPKmSf4eEKH5pz8zy5zlwg2d?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Crveni križ/krst u BiH i Ujedinjene nacije u BiH potpisali Deklaraciju o zajedničkim namjerama

CK u BiH formirao medicinski tim za pomoć stanovništvu Turske i Sirije, pokrenut humanitarni broj

CK KS - U Nedjelji borbe protiv TBC pokloni za bolesnike Klinike 'Podhrastovi'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo