Ekonomija     | 13.09.2018. 13:33 |

Jahorina - Otvoreno vještačko jezero na Ogorjelici

FENA Darinka Mitrović

JAHORINA, 13. septembra (FENA) - Na olimpijskoj planini Jahorini danas je ozvaničeno pokretanje sistema za puštanje vode u vještačko jezero na Ogorjelici, a koji je dio sistema za vještačko osnježivanje skijaških staza.

Na prigodnoj svečanosti predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je kazao da vlasti RS-a nisu oklijevale da pomognu realizaciju ovog projekta i poslovne planove za podizanje kvaliteta usluga na tom području.

Vlada RS-a je, prema njegovim riječima, u projekt uložila 11 miliona KM, a u proteklom periodu u infrastrukturne projekte na Jahorini investirano je 57 miliona KM. 

 - Bilo je hrabro investirati u kompaniju koja je godinama bila u gubicima, ali se to na kraju isplatilo – dodao je Dodik najavljujući da će investicije biti nastavljene i ubuduće.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković je čestitao menadžmentu Olimpijskog centra Jahorina, dodajući da je ovo pobjeda svih koji su vjerovali u taj projekt. 

Prema njegovim riječima, cilj je da planina živi 365 dana u godini, što je i dosad dokazano uspješnim sezonama i zadovoljnim posjetiocima.

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić je kazao da su na Jahorini postignuti značajni rezultati zahvaljujući i podršci predsjednika i Vlade RS-a. Naglasio je da će realizacija tog projekta omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i biti podstrijek privredi cijelog tog kraja.

Predsjednik Udruženja slovenskih skijaških centara Ernest Kovač izrazio je uvjerenje da će taj investicioni projekt doprinijeti još većem broju posjetilaca i kvaliteti ponude i sadržaja na toj planini.   


Načelnici opština Pale i Trnovo, Boško Jugović i Dragomir Gagović, izrazili su podršku svojih lokalnih zajednica realizaciji tog i sličnih projekata.

Vještačko jezero je duboko 14 metara i ima kapacitet od 75.000 metara kubnih što će, kako je istaknuto,  biti dovoljno da u toku cijele sezone vodom snabdijeva sistem za vještačko osnježivanje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na Jahorini održan 7. Termag Challenge Race, događaj koji BiH uvrštava na turističku kartu svijeta

Skijanje na Bjelašnici i Jahorini i u maju

Rijad Begić i Tamara Ćešić pobijedili na Jahorini za kraj treće zimske Teqvoly turneje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'