Stranačke aktivnosti     | 13.09.2018. 19:43 |

Saopštenje za javnost Sadika Ahmetovića

FENA Saopćenje

13. septembar 2018.

Srebrenica

Aktuelni potpredsjednik RS, Ramiz Salkić potvrdio je danas odavno poznatu činjenicu, a to je da Poslovnik o radu Ustavnog suda Republike Srpske "nije u skladu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu, u dijelu koji se odnosi na procedure odlučivanja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa".

Sadik Ahmetović, kandidat Proevropskog bloka BiH za potpredsjednika RS tvrdi da Salkić nije rekao ništa novo, ni nepoznato u vezi ovog suda.

- Licemjerno je, nakon četiri godine mandata i to na funkciji potpredsjednika RS, Salkić tek sada shvata srž problema u radu Ustavnog suda RS. Nije mi poznato niti da je nešto uradio u vezi sa rješavanjem ovog problema, ni zašto nije reagovao ranije, upitao je Ahmetović.

On je naglasio da je rad Ustavnog suda RS, predmet spora još otkako Bošnjaci i Hrvati učestvuju u organima sudske, izvršne, a posebno zakonodavne vlasti.

- U većini slučajeva, skoro uvijek, sve što je predmet  vitalnog nacionalnog interesa i kao takvo pitanje padne na Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa Skupštine RS kao diskriminatorsko, nikada epilog nije dobilo na Ustavnom sudu RS. Sve je dalje išlo proceduralno na Ustavni sud BiH. Nepunih mjesec dana pred izbore, Salkić se "sjetio" i Ustavnog suda RS. Za šta on tačno još uvijek traži glasove za potpredsjednika RS, ako je već jedan mandat proćerdao - naglasio je Sadik Ahmetović.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Salkić: Prijetnja Stevandića je iskazana namjera da prema meni djeluje montiranim istragom

Salkić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja dana entiteta RS

Salkić: Visoki predstavnik ne treba da u drugima traži izgovor i alibi za svoje nedjelovanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'