Bosna i Hercegovina     | 14.09.2018. 11:09 |

Ademaj: Poziv predstavnicima sindikata da se nastave pregovori (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj pozvala je danas ljekare da ne vraćaju pacijente i da nastave pružati usluge, kao i sindikate da se nastave pregovori i da zajednički iznađu rješenja u vezi povećanja njihovih plata.

Ljekari i stromatolozi su već deseti dan u štrajku, a sud je donio presudu kojom se taj štrajk zabranjuje. Presuda je donesena jučer iz proceduralnih razloga zato što Sindikat doktora medicine i stomatologije nije ispoštovao sve propisane procedure, odnosno zato što je bilo formalno-pravnih propusta u najavi i organizaciji štrajka.

- Podržavam legitimne zahtjeve svih radnika u zdravstvu, naročito zahtjeve Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika u zdravstvu koji su također poslali obavijest da najavljuju štrajk u toku iduće sedmice. Ne bih željela da se ovo produžava i zato molim predstavnike oba sindikata da nastavimo pregovore. Jutros sam dobila zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije sa prijedlogom da danas organiziramo sastanak u 14.30 za nastavak pregovora - izjavila je Ademaj novinarima.

U ovim pregovorima, kako je dodala, bila je sporna visina koeficijenata za doktore medicine i stomatologije. Podsjetila je da su se kolektivnim ugovorom, koji je potpisan u novembru prošle godine, obavezali da će povećati koeficijante ljekarima i stomatolozima za 1,2 na postojeće koeficijente. U startu je povećano za 0,5 i preostala je obaveza za dodatnih 0,7 da se poveća do kraja ove godine.

Ademaj je navela da smatra da ima mogućnosti i prostora da se udovolji njihovim zahtjevima, te da u konačnici postoji obaveza da se zakonske i odredbe iz Kolektivnog ugovora ispoštuju.  

Sporno je bilo pitanje u vezi visine sredstva. Ademaj je dodala da je dio osiguran kroz rebalans finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, te da je to otprilike polovina sredstava koja su potrebna za potpuno udovoljenje zahtjevima oba sindikata.

-Mislim da ključ za rješavanje ovog pitanja u vezi sredstava ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja ima utjecaja na Zavod zdravstvenog osiguranja i to može riješiti jednim telefonskim pozivom i sama je izjavila da sredstava ima dovoljno u zdravstvu, da nisu dobro raspoređena sa čime se ja apsolutno slažem - zaključila je Ademaj.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2141

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EiOGzlaoMLYe_qcKkGy3Nxtwash4rDkQ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo