Bosna i Hercegovina     | 14.09.2018. 14:54 |

Crveni križ Goražde obilježava Sedmicu borbe protiv tuberkuloze

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. septembra (FENA) - Međunarodna sedmica borbe protiv tuberkuloze u periodu od 14. do 21. septembra nizom aktivnosti bit će obilježena i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Mladi aktivisti Crvenog križa Goražde danas su građanima dijelili promotivne letke te ujedno provodili i anketu kako bi provjerili znanje Goraždana o ovoj bolesti.

Sekretar Crvenog križa Goražde Emir Sarajlić ističe da je cilj upoznati građane o prevenciji i suzbijanju tuberkuloze u našoj zemlji.

- Naša je želja povećati svijest o ovoj bolesti kroz edukativna predavanja za djecu i odrasle te podjelom informativnih materijala. Tuberkuloza se ubraja u izlječive zarazne bolesti, zato je posebno važno njeno rano otkrivanje i pravilno liječenje. Od tuberkuloze može oboljeti svako, no najčešće se razvija kao posljedica socijalnih i ekonomskih problema u svijetu siromaštva i marginalnih skupina ljudi. Vjerovalo se da će ova bolest biti iskorijenjena do danas, međutim to se nije desilo - kazao je Sarajlić.

Volonteri Crvenog križa u narednim danima, pored ostalog, planiraju posjetiti nekoliko osoba koje su bolovale od te bolesti i koji su prošli proces liječenja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu