Ekonomija     | 15.09.2018. 08:30 |

Glumci kostimirani u historijske ličnosti prošetat će Sarajevom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - S ciljem osnaživanja kulturnog turizma i uvrštavanja te grane turizma kao jedne od strateški važnih dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara udružili su snage u realizaciji projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2018".

Tim projektom Udruženje Obala Art Centar iz Sarajeva i Agencija PRimera iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od jula do oktobra organiziraju kulturno-turističke i zabavne ponude u oba grada.

Tako će danas ulicama Sarajeva prošetati Franz Ferdinand, Sophie Chotek, Gavrilo Princip, Isa-beg Ishaković i Gazi Husrev-beg, ličnosti koje simboliziraju najznačajnije periode u historiji BiH i Sarajeva.

Okupljanje je na Trgu djece Sarajeva, a potom će prodefilirati glavnom šetnicom grada, kroz Titovu i ulicu Ferhadija, kako bi se družili s posjetiteljima i građanima, te im pod sloganom #SarajevoReborn predstavili dio ovdašnje historije i tradicije.

Sarajevo Reborn dio je projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2018." u kojem bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, šetaju ulicama Sarajava da bi po uzoru na svjetske metropole zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovit će utemeljitelja Sarajeva Isa-bega Ishakovića, njegovog drugog pravog osnivača Gazi Husrev-bega, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, člana kruga "Mlada Bosna" Gavrila Principa koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažirani su bh. kostimografi i krojači, koji su proteklih mjeseci predano radili da bi kreirali autentične kostime, a za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

Cilj projekta je i animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu i podijele slike koje će privući i novi kontingent turista, a Sarajevo Reborn je projekat koji će osim ovog vikenda biti realiziran još nekoliko puta tokom septembra.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Glumci kostimirani u historijske ličnosti prošetat će Sarajevom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo