Ekonomija     | 15.09.2018. 18:03 |

Pametna upotreba energije odgovornost svih nas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - U okviru GED projekta (Zeleni ekonomski razvoj)  danas je u Sarajevu održana edukacija radi promocije i povećanja svijesti javnosti o važnosti energetske efikasnosti.

Projekat finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Posjetioci su imali priliku vidjeti izloženu maketu energetski efikasne kuće, sa mjerama koje mogu primijeniti u domaćinstvu, a koje doprinose manjem korištenju energije, finansijskim uštedama i štite okoliš.

Osim primjene mjera energetske efikasnosti na javnim objektima u Bosni i Hercegovini koje se realizuju u sklopu GED projekta, važan je doprinos građana efikasnijem korištenju energije u svakodnevnom životu.

Rukovodilac projekta Siniša Rodić je naveo da edukativnim aktivnostima poput ove, GED projekat nastoji da podstiče građane da pametnije koriste energiju, kako bi osim finansijskih i energetskih ušteda doprinijeli održivom razvoju i zaštiti okoliša.

 - Pametna upotreba energije je odgovornost svih nas - naglasio je Rodić.

UNDP realizuje GED projekt u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima. Projekt doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Nakon Sarajeva, edukativni događaji bit će održani u Mostaru, Tuzli, Zenici, Širokom Brijegu, Banjoj Luci, Doboju i Trebinju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Finalna konferencija projekta 'Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini'

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Nove aktivnosti energetske efikasnosti u javnim zgradama u FBiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije