Stranačke aktivnosti     | 16.09.2018. 16:25 |

Saopćenje za javnost Prve stranke

FENA Saopćenje

Inicijativa Građanskog saveza da se političke stranke koje imaju kandidatske liste izjasne jesu li spremne odreći se 50% primanja koja im pripadaju je poželjna, ali nije nova. Prva stranka je još davno predlagala sličnu inicijativu, a njen predsjednik Amer Bekan i javno najavio da će se lično odreći svih primanja ako bude izabran u Skupštinu Kantona. Tada se GS nije oglašavao, a koliko nam je poznato neki njegovi kadrovi kada su bili u državnim institucijama nisu pokazivali želju učiniti ono za što se danas deklarativno zalažu. Naravno, ni drugi politički subjekti nisu pokazali tu vrstu spremnosti. Naprotiv neki su čak ismijavali gospodina Bekana zbog njegovih stavova.

Prva stranka je spremna prihvatiti inicijativu GS-a, s tim da ova i druge političke partije pokažu spremnost otići i korak dalje. Naš prijedlog je da se budućim članovima zakonodavnih tijela na svim nivoima vlasti isključivo isplaćuje dnevnica za prisustvovanje sjednicama što podrazumijeva ukidanje profesionalizacije i paušala. Naš prijedlog je da dnevnica ne bude veća od 300KM po održanoj sjednici bez obzira koliko dana trajala. Na ovaj način bi se oslobodilo minimum 16 miliona KM godišnje koje treba usmjeriti za podršku samozapošljavanja mladih i demobilisanih boraca. U prvoj godini mandata od ovih sredstava 800 osoba bi se moglo zaposliti uz podršku za pokretanje biznisa u iznosu od

20.000 KM. Do kraja mandata političari bi odričući se enormno velikih primanja mogli obezbijediti otvaranje najmanje 2.000 radnih mjesta s tim da svaki novoosnovani privredni subjekt godinu dana kasnije ima subvenciju za plaće u iznosu od 800 KM. Predsjednik Prve stranke, Amer Bekan kao uspješan privrednik i dalje je spreman besplatno raditi za korist građana BIH i sva sredstva koja bi mu lično pripadala usmjeriti u stipendiranje srednjoškolaca i studenata.

Prva stranka predlaže i da se od svih zaposlenih na budžetu mjesečno uzima 1% primanja od plaće i sredstva usmjere također u otvaranje novih radnih mjesta. Time bi rezultati bili više puta multiplicirani, pa bi se čak moglo govoriti o 50.000 novih radnih mjesta u mandatu. Za poltiku malo, za društvo puno.- Prva stranka Splitska 12

71000 Sarajevo

+387 61 136 113

predsjednistvo@prvastranka.ba

sekretarijat@prvastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Prva stranka

Saopćenje za javnost Prve stranke

Saopćenje za javnost Prva stranka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo