Stranačke aktivnosti     | 16.09.2018. 18:07 |

Saopćenje - Izvještaj sa press konferencije Demokratske fronte TK

FENA Saopćenje

Izvještaj sa press konferencije DF-a održane 16.9.2018.

U ponedeljak 10.9. 2018. saopćeno je da su Sindikati obrazovanja i predstavnici Vlade potpisali sporazum o povećanju koeficijenta sa kojim bi se plate u prosvjeti povećale za 6,5%. Većina prosvjetnih radnika je nezadovoljna ovim sporazumom jer smatraju da je ovo povećanje nedovoljno, da nije u skladu sa zahtjevima koje su osnovne sindikalne organizacije izglasale, posebno kada se ima na umu da je u proteklih 10 godina plata prosvjetnih radnika i pomoćnog osoblja umanjena dva puta, te da je ovo povećanje zapravo vraćanje na prvobitno stanje. Vlada se oglušila na zahtjeve prosvjetnih radnika koji su tražili povećanje koeficijenata koje bi išlo u korak sa svakodnevnim poskupljenjima.

DF osuđuje ignoriranje Vlade kad su u pitanju činjenice i realni zahtjevi prosvjetnih radnika. Posebno je ponižavajuća izjava ministra Muratovića da će ovo povećanje vratiti dignitet prosvjetnim radnicima!? Dignitet prosvjetnih radnika nije nešto na šta se može staviti cijena a sigurno ne košta 50 KM, kako se u ovoj izjavi implicira.

Dignitet prosvjetnih radnika vladajuća struktura teško je narušila u proteklom periodu, kako nerješavanjem statusa prosvjetnih radnika na određeno vrijeme i konkursnom procedurom, tako i diskriminacijom u pogledu porodiljskih naknada koje se u 100%-tnom iznosu isplaćuju isključivo zaposlenim u organima javne vlasti u TK, dok su ove naknade znatno niže za sve druge zaposlene, uključujući i prosvjetne radnike.

Press konferenciju vodila Amra Đapo, profesor engleskog jezika i književnosti
Prisutni: prof. dr. Bahrija Šarić, Ilma Horizić, Mirsada Begović, Fejzo Begović, Azra Jusić

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo