Ekonomija     | 16.09.2018. 18:21 |

Dedić: Cazinskim poljoprivrednicima godišnje četiri miliona KM poticaja

FENA Saopćenje

CAZIN, 16. septembra (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je danas početku radova na izgradnji vodovoda u mjesnoj zajednici Stijena na području grada Cazina.

Za projekt, čija je ukupna vrijednost više od 180 hiljada KM, osigurano je 50 hiljada KM u sklopu Projekta ruralnog razvoja IFAD VI.

Ovom prilikom Dedić je istaknuo da od svih općina Unsko-sanskog kantona upravo Cazin ima najrazvijeniju poljoprivredu, te je od resornog ministarstva dobio u proteklom periodu najveću podršku.

- Cazinskim poljoprivrednicima na godišnjem nivou isplaćuje se oko četiri miliona KM po osnovu poticaja. Ipak, za razvoj poljoprivrede sami poticaji nisu dovoljni. Zato smo posebnu pažnju tokom ovog mandata dali projektima ruralnog razvoja u koje spada vodovod u Stijeni. Naš cilj jeste da poljoprivrednicima osiguramo ne samo financijsku podršku, već i uslove za proizvodnju - kazao je.

U sklopu radnog obilaska Unsko-sanskog kantona, Dedić je boravio i u Izačiću gdje je obišao plantažu borovnica u vlasništvu Nusreta Sušića, jednog od izlagača na 16. Međunarodnom sajmu ekologije EKOBIS.

- Ovo je jedna od pozitivnih priča naših poljoprivrednika koji su svoje znanje, rad i trud uložili u uzgoj i preradu voća. Bihaćka borovnica ima izuzetan kvalitet i prepoznata je na domaćem tržištu. Kao što sam saznao u razgovoru s našim domaćinom, plantaži nedostaje protivgradna zaštita i mi ćemo je obezbijediti kako bi je zaštitili od budućih elementarnih nepogoda i pospješili prinos borovnice - izjavio je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo