Ekonomija     | 17.09.2018. 16:25 |

Zvizdić - El Otmani: Saradnja BiH i Kraljevine Maroko na visokom nivou

FENA Saopćenje

RABAT/SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Denis Zvizdić stigao je u zvaničnu pojetu Kraljevini Maroko, gdje ga je uz najviše počasti dočekao predsjednik Vlade Saadeddine El Otmani.

Tokom sastanka, Zvizdić se zahvalio na političkoj i humanitarnoj  pomoći koju je Kraljevina Maroko pružila u proteklom periodu narodu Bosne i Hercegovine. Upoznao je predsjednika Vlade s trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i napretku na evropskom putu.

Zvizdić i El Otmani su se saglasili da je saradnja BiH i Kraljevine Maroko na visokom nivou, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.

Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za intenzivnijom saradnjom, posebno u u oblastima namjenske, metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, kao i turizma, kulture i obrazovanja. istakao je da je u posljednje tri godine sektor turizma ostvario veliki rast i pozvao je građane Maroka da posjete BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da je neophodno nastaviti aktivnosti na viznoj liberalizaciji. Istaknuo je značaj ratificiranja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Razgovarano je i o potpisivanju sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja i suglasili su se da bi otvaranje direktne avio linije između BiH i Maroka značajno unaprijedilo mogućnost za razmjenu i turista i roba.

Zvizdić je rekao da BiH ima veliki izvozni potencijal i naglasio da su u sastavu delegacije i bosanskohercegovački privrednici koji će prezentirati svoje potencijale na poslovnom forumu koji će biti održan sutra u Casablanki.

Informisao je predsjednika Vlade Marako o euroatlantskim aspiracijama i rekao da ti procesi Bosnu i Hercegovinu vode ka  ekonomskom napretku i članstvu u Evropskoj uniji.

El Otmani se zahvalio na posjeti i rekao da Maroko želi saradnju sa BiH u svim oblastima i naglasio posebnu pažnju prema podršci i razmjeni investicija između dvije zemlje. Posebno je istaknuo saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja, sporta i kulture.

Zvizdić  je rekao da je BiH otvorena za saradnju u svim oblastima i istaknuo značaj otvaranja ambasade Kraljevine Maroko u BiH.

Pozvao je predsjednika Vlade Kraljevine Maroko da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Prije sastanka s predsjednikom marokanske vlade, Zvizdić je posjetio Mauzolej NJ.V. Muhameda V imezar Nj.V. Hasana II i upisao se u Zlatnu knjigu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH razgovarao je danas u Rabatu s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Habibom El-Malkijem i predsjednikom Doma vijećnika Abdelhakimom Benchemasom o bilateralnim odnosima BiH i Kraljevine Maroko.

Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, što rezultira  i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina želi da jača i unapređuje saradnju s Kraljevinom Maroko u svim oblastima.

Naglasio je da je neophodno jačati ekonomske veze i dodao da će na sutrašnjem poslovnom forumu bisanskohercegovački privrednici  prezentirati konkretne projekte potencijalnim investitorima.

El Malki i Benchemas su rekli da parlamentarne delegacije BiH i Kraljevine Maroko imaju dobru saradnju, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.

Zvizdić je upoznao predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Habiba El-Malkija i predsjednika Doma vijećnika Abdelhakima Benchemasa s pozitivnim iskoracima BiH na putu ka EU i izrazio očekivanja da će se ubrzo uslijediti aktivacija MAP-a  i članstvo u NATO savez.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju investicija.

Za sutra je planiran nastavak zvanične posjete i obraćanje Zvizdića i predsjednika Vlade Kraljevine Maroko na poslovnom forumu koji će biti održan u Casablanki, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo