Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 17:32 |

Na Vitkovcu otkriveno spomen-obilježje ubijenoj djeci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Pored sportskog igrališta u naselju Vitkovac na području općine Novi Grad Sarajevo danas je otkriveno spomen-obilježje izgrađeno u znak sjećanja na djecu ovog naselja ubijenu tokom agresije na BiH.

To je svojevrsni podsjetnik na nevine žrtve ubijene u periodu od 1992. do 1995. godine i ono što se u tom dijelu Novog Grada tada dešavalo. Na mermernim pločama ispisana su imena 25 ubijene djece s tog područja, a plato je hortikulturno uređen i opremljen klupama za sjedenje.

Spomenik su zajedno s načelnikom Semirom Efendićem otkrili roditelji djece čija su imena ispisana na kamenim postamentima, a uz prisustvo mnogobrojnih građana, roditelja, učenika i nastavnika osnovnih škola, predstavnika boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti.

Na spomen-obilježju položeno je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci s tog područja, nakon čega su učenici osnovnih škola "Umihana Čuvidina", "Fatima Gunić", "Behaudin Selmanović" i "Sokolje" izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba "Biser" odigrana i revijalna utakmica, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'