Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 17:30 |

U Srebrenici nova skupštinska većina

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 17. septembra (FENA) - U Srebrenici je formirana nova skupštinska većina, a odbornici Skupštine općine na sjednici su danas smijenili predsjedavajućeg Skupštine i zamjenika načelnika općine te na te funkcije imenovali nove dužnosnike.

Naime, na održanoj redovnoj sjednici Skupštine općine odbornici su tokom razmatranja Izvještaja komisije za izbor i imenovanje imali različite stavove oko tumačenja tog izvještaja te je dosadašnji predsjednik Skupštine Alija Tabaković prekinuo sjednicu, a s njim su zasjedanje napustila i četiri bošnjačka odbornika.

Nakon toga je sjednicu nastavio da vodi potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović. Odbornici su u nastavku najprije usvojili Izvještaj komisije za izbor i imenovanja nakon čega je uslijedila smjena predsjednika Skupštine Alije Tabakovića i zamjenika načelnika Nermina Alivukovića te imenovanje novih funkcionera na ove pozicije.

Za novog predsjednika Skupšine općine Srebrenica izabran je Nedib Smajić, a novoizabarani zamjenik načelnika Općine Srebrenica je Hamdija Fejzić.

- U javnosti se priča da su Bošnjaci u gubitku, ali to nije tačno. Bošnjacima može biti bolje ovim izborom i to ćemo dokazati kroz rad. Zalagat ćemo se za boljitak Srebrenice i pokušat ćemo da zaustavimo iseljavanje. Potrudit ćemo se da napravimo bolji život Srebreničanima - izjavio je Feni Smajić.

Bivši predsjednik Skupštine Alija Tabaković za Fenu je kazao da odbornici nisu mogli da se koncentrišu na rad pa je iz tog razloga napustio sjednicu.

- Četiri Bošnjaka sa srpskim odbornicima su nastavili s radom. Devet Srba s četiri bošnjačka odbornika su potpisali novu skupštinsku većinu. Po meni oni su mimo poslovnika održali nastavak sjednice i smijenili predsjednika Skupštine i zamjenika načelnika te izabrali nove. Navodno glavni razlog moje smjene je jer nisam htio dovoljno da sarađujem s načelnikom Općine. Nažalost, ovo je ponovo većina srpskih odbornika, a bošnjačka manjina - ocijenio je Tabaković.

Novi zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić kazao je da je demokratskim putem izabran na tu funckiju.

-Napravili smo skupštinsku većinu koja će da nastavi da radi u skladu s statutom i poslovnikom i zakonima o lokalnoj samoupravi. Nastavit ćemo da radimo za dobrobit građana, za prosperitet i razvoj općine. U prošlosti sam radio kao zamjenik načelnika i imam iskustvo u tome - kazao je Feni Fajzić.

Smijenjeni zamjenik načelnika Nermin Alivuković kaže da je sjednica od samog početka "krenula naopako" te da se nije poštovao poslovnik ni statut Skupštine.

-Novoformirana skupštinska većina je preko koljena smijenila Tabakovića i mene kao zamjenika načelnika i imenovala nove. Čudno je da je lokalni SDS potpomogao SNSD-u u skupštinskoj većini. Lokalni SDS se proklonio SNSD-u. Unazad godinu dana se priča o novoj skupštinskoj većini manjinskim odbornicima Bošnjacima koji su spremni da izdaju Bošnjake i da se priklone srpskoj većini. Nažalost, to se danas pokazalo na početku sjednice - mišljenja je Alivuković. 

Izrazio je bojazan da je ovim činom "stavljena tačka na bošnjački uticaj kada su u pitanju političke prilike u Srebrenici". 

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvijetinović za Fenu je kazao da novu skupštinsku većinu čine SNSD, PDP, SDS, Radikalna stranka, odbornik SDP-a Hakija Meholjić, te tri bivša odbornika SDA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu