Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 18:33 |

Prostorni plan grada Zenice nije dobio saglasnost Skupštine ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. septembar (FENA) - Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) danas je usvojila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području tog kantona, koju su predložili predsjedavajući SZDK Jasmin Duvnjak te zastupnici Ismet Sarajlić, Amra Jupić i Munib Husejnagić.

Suština tih izmjena je da taksisti u tom kantonu više neće morati svake godine obnavljati svoje dozvole za rad te strahovati za posao.

 – Ovo je tek početak naše borbe, koja će omogućiti da ova djelatnost opstane - kazao je predstavnik taksista Edin Skeledžija iz Visokog, koji je dodao kako je naredni korak borba za donošenje Zakona o taksi prijevozu ZDK-a.

Usvojen je i Zaključak po kojem buduća Vlada ZDK-a treba izraditi Zakon o taksi prijevozu ZDK ili da tu oblast uredi kroz Zakon o cestovnom prometu ZDK-a.

Saglasnost na Prostorni plan grada Zenica za period 2106.-2036. godine, koji su u hitnu proceduru bili uputili predsjedavajući Duvnjak i premijer Miralem Galijašević, nije dobio potreban broj glasova, ali su prošli Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016.-2036. godine te izmjena Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005.-2020. godine.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, kojim se razdvaja budžet Uprave policije od administracije, odnosno od budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a.

Usvojen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove Kantonalna bolnica, Elaborat i Prijedlog Odluke o pokretanju studijskog programa Inžinjerska i poslovna informatika, u sklopu prvog ciklusa studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Podršku zastupnika dobila je i Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, kojim je budžet te ustanove za 2018. godinu uvećan za dodatnih 7.600.000 KM pa sada iznosi 181.559.300 KM.

Skupština je usvojila i Zaključak u kojem se izražava da je Kantonalna bolnica Zenica diskriminirana u odnosu na kliničke centre u FBiH po pitanju raspodjele međunarodnih donacija zdravstvenim ustanovama te je predložila Ministrstvu zdravstva FBiH da propiše jedinstvene kriterije, uz obavezu raspisivanja javnog poziva.

Pokrenuta je i inicijativa da Ministarstvo zdravstva FBiH izmijeni Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica, a što je cilj i KBZ-a.

Usvojeni su i Izvještaji o radu Ureda za pritužbe javnosti za prvih šest mjeseci 2018., kao i Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja sporta na području ZDK za period 2013.-2017. godine. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prosvjed u Međinama protiv izgradnje elektroenergetskih objekata

Peticija za aktivno učešće građana u izradi Prostornog plana Mostara i HNŽ-a

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'