Regija     | 17.09.2018. 18:27 |

Dačić: Srbija će priznati Kosovo 'kad na vrbi rodi grožđe'

FENA Agencije

BEOGRAD, 17. rujan (FENA) - Srbija će priznati neovisnost Kosova i dopustiti Prištini mjesto u UN-u "kad na vrbi rodi grožđe", poručio je u ponedjeljak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić koristeći staru narodnu izreku da naglasi službeno stajalište i crvenu liniju Beograda u pregovorima o rješenju kosovskog pitanja.

Dačić je novinarima u ponedjeljak u Beogradu rekao kako iz Prištine svakodnevno stižu različite poruke koje "nemaju veze s realnošću".

Srbijanski ministar vanjskih poslova ponovio je da se Srbija u slučaju Kosova zalaže za kompromisno rješenje, a za izjave kosovskog predsjednika Hashima Thacija o tome da bi Kosovo pripojilo tri većinski albanske općine na jugu Srbije rekao, da Thaci "mora nešto pričati jer ga sa svih strana napadaju", prenosi Hina.

"Oni neće pričati o korekciji (granica), a hoće Preševo i Bujanovac? Mnogo su pametni. A znate kad će to biti da Kosovo uđe u UN, da ih priznamo kao državu, da upotrijebim narodnu izreku - kad na vrbi rodi grožđe", prenosi RTS Dačićevu izjavu novinarima u grčkom veleposlanstvu u Beogradu.

Dačić je rekao kako su u međunarodnoj zajednici "oni koji su priznali Kosovo i pravili aranžmane s Martijem Ahtisarijem sada zaprepašteni zato što se razgovara o granicama".

"A prvi su proglasili Kosovo za državu i narušili integritet Srbije", rekao je Dačić.

On je upitao što albanska strana, nakon prijedloga iz Beograda, nudi kao svoje viđenje rješenja.

"Mi smo ponudili neke prijedloge, a pošto su oni protiv korekcije granica, što oni predlažu nama?", upitao je Dačić.

On je ocijenio kako Priština želi da Srbija prizna državu Kosovo, a da zauzvrat da Zajednicu srpskih općina samo za sjever Kosova, gdje su Srbi u većini.

"Ja kažem 'zaboravite, od toga nema ništa'", naglasio je Dačić.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci ocijenio je ranije u autorskom tekstu na svojoj internetskoj stranici da međunarodna zajednica ne može natjerati Srbiju da prizna neovisnost Kosova.

"Netko može reći da Srbija treba priznati Kosovo bez uvjeta i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, mislite li da ćemo mi uvjeriti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Njemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje - mislite li da će one uvjeriti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovno je odgovor – ne", napisao je Thaci.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo