Ekonomija     | 18.09.2018. 10:24 |

Partnerstvo s privatnim sektorom u funkciji smanjenja siromaštva

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) – Konferencija s radionicama o uspješnoj primjeni modela Javno-privatnog partnerstva u BiH otvorena je u Sarajevu, a na njoj će više od 150 učesnika iz 15 zemalja svojim primjerima ukazati da je u BiH potrebno formirati partnerstva s privatnim sektorom kako bi se iskoristili potencijali za smanjenje siromaštva i promovisanje održivog razvoja.

- Od 1995. do sada razvoj javne infrastrukture uglavnom se oslanja na državna finansiranja i donatorska sredstva, pa je došlo do zasićenja tehničkih i financijskih kapaciteta javnog sektora. Zato ćemo razgovarati o konkretnim projektima, ponuditi rješenja za efikasniju primjenu Javno-privatnog modela u BiH, te istaknuti zakonske i društvene prepreke – izjavila je šefica Ureda IFC-a u BiH Lada Buševac.

Na konferenciji će biti analizirane studije slučaja razvoja javnog prevoza u Sarajevu, daljnjeg razvoja Aerodroma Sarajevo, javne rasvjete i daljinskog grijanja u Travniku, te primjena održivih obnovljivih izvora energije umjesto mazuta u Kliničkom centru Banjaluka.  

Pored IFC-a organizator konferencije je SECO, Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švicarske budući da kao dugoročni partneri IFC i Švicarska podstiču održivi ekonomski rast i poboljšavaju ambijent kroz javno-privatna partnerstva.

- U četiri godine, od 2015. do 2020. godine Švicarska će uložiti 5,4 miliona švicarskih franaka kroz IFC- jev Transakcijski savjetodavni program javno-privatnog partnerstva u Jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji – kazala je ambasadorica  Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer, koja vidi veliki potencijal da poslovni sektor i društvo u cjelini imaju koristi od takvih partnerstava.   

Za to prije svega, po njenim riječima, treba adekvatan zakonski okvir i politička volja.

Kako je ocijenjeno na konferenciji, u naredne dvije decenije Bosna i Hercegovina trebala bi investirati više milijardi KM da bi postigla viši nivo kvaliteta javnih usluga, bilo komunalnih, u zdravstvu, transportu ili energiji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ridžalović: Stečajna reforma u FBiH - pokretač ekonomskog rasta i očuvanja radnih mjesta  

Halilagić i Ridžalović o saradnji Vlade TK i IFC-a

IFC i Udruženje banaka BiH unapređuju kapacitete u bankarskom sektoru

Promo

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'