Stranačke aktivnosti     | 18.09.2018. 12:55 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Privreda i proizvodnja moraju biti motor razvoja i temelj stabilnosti Republike Srpske i njenih budućih naraštaja. Dosadašnja praksa oslanjanja na javna preduzeća i administraciju opteretila je privredu i budžet, a mi se zadužujemo kako bismo osigurali redovno izvršenje budžeta.

Da bi preduzetnik poslovao u Republici Srpskoj, mora da se pridržava oko 20 zakona o raznim nametima i dadžbinama, te pored poreza i doprinosa na platu radnika mora da plaća oko 35 različitih nameta! To je teret koji otežava pokretanje i vođenje posla, a našu privredu guši do nivoa da ona opstaje samo zahvaljujući podsticajima koji opet dolaze iz budžeta, koji je u dugovima.

Da bi se to spriječilo i da bi se pokrenula privreda, neophodne su mjere koje PDP predlaže u svom Programu obnove Republike Srpske:

1. Prvi korak je rasterećenje budžeta i stvaranje 10.000 novih radnih mjesta, ukidanjem nadoknade iz budžeta svima koji ih primaju po više osnova. Jedan čovjek, jedna buddžetska plata!

2. Zatim ćemo uvesti propise koji obavezuju javna preduzeća i ustanove da svako plaćanje veće od 1.000 KM mora biti javno vidljivo.

3. Poslodavcima ćemo potom omogućiti da otvaraju nova radna mjesta a privredi dopustiti da prodiše smanjenjem poreza i doprinosa na razumnu mjeru od 50%.

4. Uz to je neophodno smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta koje za posljedicu imaju olakšavanje poslovanja sadašnjim i budućim preduzetnicima!

5. Na karaju predlažemo usvajanje Zakona o porijeklu imovine koji je garancija konkurentnosti, pravne države i pravedne vlasti.

PDP će od oktobra da krene sa primjenom svog Programa obnove sa jasno definisanim mjerama i ciljem. Smatramo ovo samo polaznom osnovom za ekonomsku obnovu koju Republika Srpska mora da doživi kako bi ljudi u njoj mogli da dožive ono što za služuju, a to su posao, dostojanstvo i pravda.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo