Bosna i Hercegovina     | 18.09.2018. 15:23 |

Revijalna utrka učenika povodom završetka biciklističke staze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) -  Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola „Vladislav Skarić“ i „Nafija Sarajlić“ danas su učestvovali u revijalnoj biciklističkoj utrci od Olimpijskog stadiona na Koševu do parka kod Druge gimnazije čime je simbolično ozvaničen završetak druge faze izgradnje biciklističke i pješačke staze.

Revijalnoj utrci su prisustvovali predstavnici Općine Centar i Grada Sarajeva, koje su predvodili načelnik Nedžad Ajnadžić i dogradonačelnik Ivica Šarić.

- Odmah planiramo nastaviti s trećom fazom ovog projekta izgradnje biciklističke staze oko stadiona na Koševu koju ćemo uvezati sa gradskim parkom na Jezeru, čiji završetak planiramo do sredine naredne godine. Također najavljujem nastavak hortikulturnog uređenja velikog parka na Jezeru. Za svaku od 11 osnovnih škola sa Centra u ovom parku ćemo oformiti male botaničke bašte gdje će glavnu ulogu imati ekološke sekcije ovih  škola - objasnio je Ajnadžić.

U ovoj fazi projekta na dionici dugoj 490 metara, od ulaza u kompleks Zetra do stadiona na Koševu je Općina Centar uložila 336.200 KM. Duž nove staze je postavljena LED rasvjeta, te 13 novih parkovskih klupa. Na kraju staze su postavljene betonske žardinjere zbog sprječavanja ulaska motornih vozila na novu biciklističku stazu.

- Ovo je dobar primjer kako se kvalitetnom saradnjom Općine Centar i Grada Sarajeva može doprinijeti za boljitak življenja u ovom gradu. Naše namjere su da za naše građane napravimo po cijelom gradu ovakve biciklističke staze. Građani će sami doći do spoznaje koliko je korisno pješačiti ili koristiti bicikla ne samo u rekreativne svrhe već i kao svakodnevno prevozno sredstvo - kazao je Šarić.

U prvoj fazi ovog projekta izgrađena je biciklistička i pješačka staza u Alipašinoj ulici, od Ulice Sutjeska do ulaza u kompleks Zetra, ukupne dužine oko 840 metara za šta je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila gotovo 300.000 KM.

Revijalnoj trci je prisustvovala i Lejla Tanović, višestruka državna prvakinja u brdskom biciklizmu, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti