Bosna i Hercegovina     | 18.09.2018. 16:43 |

Obilježen Dan BPK i Grada Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. septembra (FENA) – Nizom sadržaja danas je obilježen 18. septembar dan prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu, Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda.

Odata je počast poginulim braniocima ovog dijela Bosne i Hercegovine te položeno cvijeće na centralno spomen obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“, na spomenik poginulim pripadnicima MUP-a te spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995. godina.

Počast poginulim braniocima odata je i na na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana u velikoj sali Centra za kulturu Goražde. Naglašeno je da se njihov doprinos  ne smije nikada zaboraviti te istaknuto da je jedinstvo jedina garancija za bolje i prosperitetnije Goražde.

- Ovaj grad izgubio je deset posto svoje populacije i više od 150 djece i naša je dužnost da čuvamo sjećanje, ali i radimo za dobrobit budućih generacija. Moramo biti jedinstveni bez obzira na opcije kojima pripadamo, jer samo tako možemo opstati ako želimo imati BPK i grad i da nam svima bude dobro – poručio je uz čestitke građanima gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća Šemso Ferhatović istakao je da je ovaj grad otvoren za svaki vid saradnje i da cijeni doprinos svakog pojedinca i kolektiva u promicanju i podizanju ugleda Goražda u BiH i van njenih granica.

Na svečanoj sjednici tradicionalno dodijeljena su najveća priznanja. Zlatna plaketa Grada Goražda dodijeljena je Esmi Drkenda predsjednici Udruženja žena „Seka“ za kontinuiran dugogodišnji rad u nevladinom sektoru i izuzetne akcije u oblasti borbe za rodnu ravnopravnost, zatim Javnoj ustanovi „Fahrudin Fahro Baščelija“ za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a Zlatnu plaketu za dugogodišnji rad u oblasti informisanja dobilo je Javno preduzeće RTV BPK Goražde.

Srebrna plaketa ove godine dodijeljena je direktorici dječijeg vrtića „Sunce“ Elmi Bučo za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Javno priznanje „Počasni građanin“  za izuzetan doprinos razvoju Grada Goražda dodjeljeno je državnoj ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac, zatim federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo te direktoru IFAD-a Halilu Omanoviću.

Uz zahvalnost na uručenom priznanju, ministrica Đapo kazala je da je počastvovana što je na ovaj način, kako je kazala, postala dio grada Goražda i ljudi koji, istakla je, mogu biti primjer u BiH.

- Ovo priznanje je čast ali i obaveza da radim za dobrobit ovog grada i dalje. Znamo da je Goražde bila geografski, strateški i politički najvažnija tačka za odbranu BiH ali i ponos i uzor svih nas u opkoljenom Sarajevu. Drago mi je da je Goražde danas grad industrije ali i velikih turističkih potencijala, a ostaje još samo da se i infrastrukturno približi Sarajevu kako bi građani iz svij krajeva lakše i brže dolazili ovdje“ – kazala je Đapo.

Priznanje „Prijatelj Grada Goražda“ za izuzetan doprinos razvoju Goražda dobio je Safet Daut, dok je „Povelja za životno djelo Grada Goražda“ posthumno dodijeljeno vijećniku Esadu Sudiću. Program svečane sjednice gradskog vijeća upotpunili su mališani vrtića Sunce.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo