Ekonomija     | 18.09.2018. 18:05 |

U Sapni manifestacija 'Dan jabuke i pekmeza'

FENA Saopćenje

SAPNA, 18. septembra (FENA) - Sapna je danas bila domaćin devete privredno-kulturne manifestacije "Dan jabuke i pekmeza“ u organizaciji Mještovite srednje škole. 

Cilj je njegovati bh. tradiciju i skrenuti pažnju učenika na važnost konzumiranja zdravog voća i povrća te doprinijeti i kvaliteti obrazovnog sistema TK.

Kantonalna vlada je iz budžeta je za poljoprivredne podsticaje izdvojila više od tri miliona maraka, a dio tog iznosa namijenjen je za podršku ovakvim manifestacijama.

-Pokušavamo da kroz te podsticaje pomognemo poljoprivrednicima da izađu kvalitetnije na tržište u smislu brendiranja. Moramo njegovati prerađivačke proizvode i u narednom periodu, da se ne zaustavljamo na ovome kako bi potaknuli razvoj ove prozvodnje - istako je premijer TK Jakub Suljkanović, prenosi RTV TK.

Manifestacija je prije devet godina naišla na interesovanje učenika pa se iz godine u godinu njeguje pozitivan stav prema ovakvoj vrsti promocije voćarstva ovog kraja. Fokus su upravo učenici te idejni tvorac ove manifestacije, profesor Muharem Hasanović kaže da je cilj da kroz svoj angažman što više saznaju o pozitivnom učinku ovog voća.

Kada je u pitanju realizacija ove manifestacije, podrška Općine Sapna također nije izostala. 

"Dan jabuke i pekmeza“ svake godine okupi i izlagače sa područja Sapne, ali i susjednih općina. Ove godine podršku su dala i Udruženja iz Teočaka, Čelića i Kalesije. Ideja je da ova manifestacija poprimi karakter sajma u kojem bi učešće uzeli i izlagači iz cijele BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Hurtić u ponedjeljak u posjeti Sapni

Reisul-ulema u Sapni poručio: Upamet Bošnjaci

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo