Najave     | 19.09.2018. 10:58 |

Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. septembra (FENA) - U okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal, oko 150 bosanskohercegovačkih preduzeća će pojedinačno, na osnovu analize stanja i uslova, definisati mjere prevencije, te procedure koje se trebaju provesti tokom i nakon poplava. 

O ovom pitanju bit će riječi sutra u Privrednoj komori Republike Srpske na radionici o temi “Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH“.

Radionica je dio aktivnosti koje se, u okviru EU ProLocal programa, provode s ciljem održanja pozitivnog trenda ekonomskog oporavka u BiH od posljedica poplava iz 2014 godine.

Katastrofalne poplave, koje su u maju te godine pogodile cijeli region, izazvale su značajne štete u sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH.

Ukupna direktna i indirektna šteta koju je pretrpio privatni sektor u BiH procjenjuje se na više od 1,5 milijardi KM.

Posljedice poplava iz 2014. godine pokazale da sistem odbrane od poplava zahtijeva unapređenje kako bi se u budućnosti smanjio rizik za ukupan ekonomski razvoj zemlje.

U cilju poboljšanja spremnosti malih i srednjih preduzeća da adekvatno reaguju u slučaju novih poplava, EU ProLocal će u narednom periodu pomagati malim i srednjim preduzećima u izradi individualnih akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa devet miliona eura i Vlada Njemačke sa četiri miliona eura, a provodi GIZ. U okviru EU ProLocala implementiraju se aktivnosti za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz četiri najdinamičnija ekonomska sektora u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu