Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 15:41 |

Ombudsmeni: Osigurati zdravstvenu zaštitu djece za vrijeme štrajka ljekara u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Stupanjem u štrajk ljekara u Kantonu Sarajevo dovedena je, između ostalog, u pitanje i redovna vakcinacija djece, koja je Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2017. godini utvrđena kao obavezna - stav je Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ombudsmeni BiH prepoznali su problem redovne vakcinacije djece u KS u septembru ove godine, obzirom na to da su ljekari u KS stupili u štrajk 5. septembra ove godine.

U saopćenju Ombudsmana se pojašnjava da se vakcinacija djece u KS obavlja prema unaprijed dogovorenom terminu kod pedijatara i ljekara opšte prakse, te se postavlja pitanje da li će djeca kojima je termin imunizacije u Domu zdravlja bio zakazan u periodu dok traje štrajk ljekara u KS, biti prinuđena nakon njegovog okončanja čekati nove termine, čime se znatno produžava period vakcinacije, odnosno revakcinacije.

Također, odgoda termina, odnosno neredovna vakcinacija može dovesti u pitanje i uključivanje djece u redovno predškolsko, odnosno osnovnoškolsko obrazovanje, s obzirom na to da se tokom sistematskih pregleda, polaska djeteta u vrtić ili školu evaluira vakcinalni status djece s ciljem da ona budu u potpunosti vakcinisana i revakcinisana.

Ombudsmeni BiH ne osporavaju prava ljekara i uposlenika Domova zdravlja KS na sindikalno udruživanje u cilju ostvarivanja i zaštite njihovih prava iz radnih odnosa, odnosno podržavaju svaki oblik i način unapređenja statusa zdravstvenih radnika.

- Međutim, stupanje u štrajk ljekara u Kantonu Sarajevo se ne smije ni pod kojim uslovima reflektirati i imati negativne posljedice na ostvarivanje zdravstvene zaštite djece – ističe se u saopćenju.

Ombudsmeni BiH pozdravljaju odluku Vlade KS o uvećanju koeficijenata doktorima medicine i stomatologije, kao i svim uposlenim u oblasti zdravstva, čime su ispunjeni zahtjevi Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika u zdravstvu KS, te stvoreni uslovi za okončanje štrajka.

- Ali istovremeno zdravstvene usluge djeci u KS moraju se pružiti bez odlaganja i eventualnih posljedica po zdravlje, uključujući i obaveznu vakcinaciju djece – potcrtavaju Ombudsmeni BiH.

Ombudsmeni smatraju da svako dijete ne samo u Kantonu Sarajevo, već u cijeloj BiH treba imati jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite, osiguranje jednakih uvjeta i prilika za svu djecu, a za što je jedan od preduvjeta dobra saradnja i koordinacija svih nadležnih tijela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ombudsmeni BiH-Dijalog s organima vlasti i civilnim društvom treba biti na partnerskom nivou

Pitanje izbjeglica u fokusu rada Institucije Ombudsmena BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta