Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 16:28 |

Kompleks 'Memorijalna šuma - Srebrenica 8372' obogaćen novim sadržajima

FENA Elma Geca

 

GORAŽDE, 19. septembra (FENA) - U jedinstvenom kompleksu "Memorijalna šuma - Srebrenica 8372“ u naselju Posestra, kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, danas je otvorena informativno-edukativna kuća te igralište za djecu.

Projekt vrijedan 110.000 KM finansijski su podržali federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada BPK Goražde i JP Bosansko podrinjske šume koje je bilo nosilac projekta.

Direktor preduzeća Kenan Kanlić istakao je da se u kontinuitetu vrše ulaganja u osnovnu djelatnost, uzgoj i zaštitu šuma, a da se kroz brigu o zaštiti okoliša nastoji unaprijediti i turistička ponuda

-Ova informativno-edukativna kuća će pružati informacije iz proteklog rata, sadržavat će motive bosanske kuće, sobe a tu su i naši neki tradicionalni sadržaji od posuđa i drugih rekvizita koje imamo na ovome području. U budućnosti se sigurno očekuje da će povezivati četiri mjesne zajednice kojima gravitira ovaj memorijalni kompleks gdje će se nuditi i gastro ponuda sa ovoga područja, a mi ćemo nastaviti ovakve djelatnosti kojima stvaramo jednu sliku novije turističke destinacije na prostoru BPK Goražde - kazao je Kanlić.

Projekt je izuzetno vrijednim ocijenio kantonalni premijer Emir Oković koji se u obraćanju zahvalio svim učesnicima u njegovoj realizaciji.

Veliki doprinos u izvedbi projekta, posebno izgradnji informativno-edukativne kuće dali su i pripadnici 3. pješadijskog puka, 4. pješadijske brigade OS BiH čiji je komandant, pukovnik Mirnes Ćosić istakao kako je pripadnicima Oružanih snaga BiH bila čast podržati ovakav projekt.

U svečanosti održanoj u memorijalnom kompleksu uz 18. septembar Dan BPK i Grada Goražda, učestvovali su učenici OŠ "Husein ef. Đozo i Srednje stručne škole "Džemal Bijedić“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta