Svijet     | 19.09.2018. 20:29 |

Merkel zadovoljna sporazumom Turske i Rusije o Idlibu

FENA Internet

BERLIN, 19. septembra (FENA) - Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je izjavio da je njemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna sporazumom o sirijskom Idlibu koji su postigli Turska i Rusija. 

- Kancelarka Merkel izražava zadovoljstvo zbog napora koji su poduzeti u cilju sprječavanja tenzija i zaštite civilnog stanovništva - naveo je Seibert u saopćenju, prenosi agencija Anadolija. 

Podsjetio je da je Merkel danas razgovarala telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dodajući da su razmatrali pitanja Sirije i Ukrajine.

Napomenuo je da su dvoje lidera naglasili i značaj provođenja Sporazuma iz Minska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak su se u Sočiju suglasili da uspostave demilitarizovanu zonu u provinciji Idlib u Siriji.

Turska i Rusija su nakon sastanka potpisali i Memorandum o razumijevanju o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu. Memorandum o razumijevanju poziva na stabilizaciju situacije u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu gdje je zabranjeno izvođenje napada, podsjeća agencija Anadolija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!