Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 09:25 |

Sindikat kantonalnih državnih službenika KS ostaje pri ranijem prijedlogu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika , kao reprezentativni sindikat za sve državne službenike i namještenike u organima državne službe u Kantonu Sarajevo (KS), na jučerašnjem sastanku sa članovima Vlade KS ostao je pri svom ranijem prijedlogu.

Tim prijedlogom, sa kojim je upoznata Vlada KS, predlaže se da se, rukovodeći se Zakonom o radu Federacije BiH, dogovori ista osnovica za državnu službu na svim nivoima vlasti ili ista plaća za isto radno mjesto.

Prihvatljiva će biti osnovica koja je zagarantovana Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS i koja državnoj službi ne smije biti manja od ostalih budžetskih korisnika.

Ukoliko Vlada KS prekrši ovu odredbu Kolektivnog ugovora naš sindikat će postupiti u skladu sa zakonom dozvoljenim načinima sindikalne borbe, poručili su iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Predstavnici Vlade KS na sastanku su iznijeli nekoliko fiskalnih procjena na osnovice - 300, 305 i 315, te istaknuli da razmatraju da dio sredstava iz budžeta usmjere za isplatu po sudskim presudama, a da će se o zvaničnom stavu o prijedlogu osnovice donijeti odluka na sjednici Vlade koja će biti održana danas, saopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo