Kultura     | 20.09.2018. 13:05 |

Salon akademske knjige: Predstavljeni naslovi iz edicije Memoria Bosniaca

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. rujna (FENA) - Književni naslovi iz edicije Memoria Bosniaca Narodne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH predstavljeni su u četvrtak u Mostaru u sklopu Salona akademske knjige, koji od 18. do 22. rujna organiziraju Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zajednica nakladnika BiH. 

 Iz edicije Memoria Bosniaca predstavljena je "Književna i politička djelatnost Jovana Kršića između dva svjetska rata", "Kulturno historijska zaostavština Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka" i "Kulturno historijska zaostavština Silvija Strahimira Kranjčevića".

 U programu su sudjelovali ravnatelj NUB-a BiH Ismet Ovčina, urednica izdanja NUB-a BiH Adisa Žero, književnik Antun Lučić i voditeljica specijalnih zbirki NUB-a BiH Muamera Smajić. 

 - Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je prepoznatljiva institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu koja već 73 godine predstavlja središnju instituciju u oblasti bibliotekarstva u zemlji, a jedan od njezinih osnovnih zadataka i obveza je izrada i objavljivanje bh. tekuće i retrospektivne bibliografije publikacija (knjiga, periodike i članaka) - kazao je u uvodnom obraćanju ravnatelj NUB-a Ismet Ovčina.

 Istaknuvši kako značajan dio izdavačkog opusa Biblioteke čine bibliografije bh. produkcije i kako je do sada izdano više od 230 publikacija, Ovčina je ustvrdio kako na uređenoj i vrijednoj izdavačkoj djelatnosti te institucije mogu pozavidjeti i mnogo veći izdavači kojima je to osnovna djelatnost.  

 - Posebno smo sretni što uspijevamo održati redovitost izlaženja periodičnih izdanja, te odabir sadržaja publikacija koji doprinosi vrijednosti ovog poduhvata kroz znakovitost, korisnost i poučnost. Tu je i vrijednost i kvalitet sadržaja objavljenih publikacija čemu su doprinijeli i autori, istaknuta imena s područja bibliotečkih, socioloških, politoloških i književnih djelatnosti i znanosti - kazao je Ovčina.

 Nakon predstavljanja naslova iz edicije Memoria Bosniaca uslijedit će radionica pod nazivom "Putevima akademskog pisanja" te predstavljanje knjige "Pravo na udruživanje, političke partije i nevladine organizacije u savremenom pravno-političkom sistemu, usporednom i međunarodnom pravu", autorice Rebeke Kotlo.

 Potom će biti predstavljena izdavačka djelatnost Instituta za jezik Sarajevo, zbornik Slovo o Hamzi Humi; Slovo o Aleksi Šantiću; A.B. Šimiću i Zuku Džumhuru, te knjiga "Ciceron i prirodno pravo", autora Zdravka Lučića.

 Prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru okupilo je 11 profesionalnih i 13 institucionalnih nakladničkih kuća s ciljem promoviranja i populariziranja znanosti, a kako bi okupili što više zainteresiranih za ovaj jedinstven događaj, organizatori su do Mostara osigurali i tzv. Akademski vlak iz Zenice, Sarajeva i Konjica.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo