Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 14:28 |

Brkić-Bissell: Saradnja BiH i NATO-a na visokoj razini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u nastupni posjet novoimenovanu zapovjednicu NATO stožera u Sarajevu brigadnu generalicu Marti J. Bissell.

Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, poželio je dobrodošlicu brigadnoj generalici Bissel te čestitao na postavljenju na ovu dužnost. Zahvalio je na dosadašnjoj potpori NATO stožera u Sarajevu aktivnostima vezanim za reformu sektora obrane i sigurnosti te pomoći BiH na njenom euroatlantskom putu.

Izvijestio je sugovornicu o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim Općim izborima, kao i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjsko-političkih prioriteta BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Brkić je naglasio da  BiH i dalje ostaje opredijeljena svom vanjskopolitičkom cilju, euroatlantskom putu koji zahtijeva kontinuiranu opredijeljenost i unapređivanje obrambenih sposobnosti zemlje, izgradnji jakih demokratskih institucija te jačanju i modernizaciji Oružanih snaga.

Govoreći o procesu pristupanja BiH u NATO i ispunjavanje preostalih uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP), zamjenik Brkić je naglasio da je suradnja NATO i BiH na visokoj razini i da se ostvaruje kroz programe suradnje.

Posebice je istaknuo da će skoro aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavljati značajan poticaj svim reformskim procesima u zemlji te važan i pozitivan integracijski signal za BiH.

Zamjenik ministra Brkić također je informirao sugovornicu da su institucije BiH spremne razmotriti dokument Godišnji Nacionalni program 2018-2019, kako bi se tijekom ovoga ciklusa dosegnuo stupanj reformi koji omogućava ubrzanje euroatlantskog integracijskog procesa. Izvijestio je i da BiH aktivno sudjeluje u nizu zajedničkih aktivnosti kao partnerska zemlja, unutar dostupnih mehanizama kao što su Intenzivirani dijalog, Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) te Planiranje i proces revidiranja (PARP).

Brkić je upoznao brigadnu generalicu Bissel da BiH s 55 pripadnika aktivno sudjeluje u NATO vođenoj misiji Odlučna potpora u Islamskoj Republici Afganistan te da je opredijeljena za nastavak misije u Afganistanu kao i doprinosu međunarodnom miru i stabilnosti.

Na sastanku je naglašeno i da će BiH i dalje provoditi aktivnosti u cilju unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne suradnje i implementiranja politike dobrosusjedstva.

Brigadna generalica Bissell izrazila je zadovoljstvo što ima priliku osobno doprinijeti razvoju odnosa BiH i NATO-a te naglasila da NATO daje punu potporu daljnjem progresu BiH na njenom euroatlantskom putu. Poručila je kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja suradnje i u narednom razdoblju, navodi se u saopćenju. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Konaković i Brkić s ministricom Luehrmann: Otvaranje pristupnih pregovora podstiče razvojni proces

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo