Ekonomija     | 20.09.2018. 18:14 |

'Avazov zmaj' dodijeljen Mostaru, najvećem turističkom centru u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Nakon što su odlukom žirija odabrani najveći turistički centri u sklopu projekta najtiražnijeg bh. lista "Turistička patrola Dnevnog avaza", jučer su u Sarajevu dodijeljena priznanja predstavnicima gradova i turističkih zajednica.

"Avazov zmaj" dodijeljen je gradu Mostaru, kao pobjedniku projekta, a glavna i odgovorna urednica "Dnevnog avaza" Dženana Burek uručila je priznanje zamjeniku direktora Glavnog ureda Turističke zajednice HNK Semiru Temimu.

Burek je istakla da je "Turistička patrola" počela 2. jula i da je trajala dva mjeseca.

- Upoznali smo najbolje, najljepše što naša BiH ima - prelijepe pejzaže, kristalno čiste rijeke, značajne kulturne i historijske odrednice, drevne gradove, znamenitosti. Moramo priznati, to je bio najljepši dio ovog našeg projekta. Ono teško došlo je na kraju, kada smo morali izabrati najbolje. Toliko je gradova, mjesta, ljudi, spomenika, obilježja zaslužilo makar po jednu nagradu. No, nadamo se da će ovogodišnja, prva "Avazova patrola" biti podstrek. I iduće godine zavirit ćemo u nove kutke naše BiH - kazala je Burek.

Nagradu za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa dobilo je Sarajevo, a preuzeo ju je Alen Divović iz Turističke zajednice KS. 

Priznanje za najveći turistički potencijal dobio je grad Neum, koji je i ove godine oborio sve rekorde posjećenosti, a i tu nagradu primio je Semir Temim, kojem je, također, pripala čast da preuzme i priznanje za vjerski turizam, koje je pripalo Međugorju.

Olimpijskoj ljepotici Jahorini pripalo je priznanje za planinski turizam, a preuzeo ga je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Priča o piramidama, hodnicima, tunelima u jednom od najljepših arheoloških parkova u jugoistočnoj Evropi privlači turiste iz cijelog svijeta pa je tako priznanje za turističko otkriće u 2018. otišlo u Visoko. Preuzela ga je Sandra Muzaferija-Zajić iz Turističkog centra Visoko.

Nagrada za zdravstveni turizam dodijeljena je Fojnici, a priznanje je preuzeo Vahid Bureković.

Bihać, Jajce, Trebinje i Tuzla osvojili su priznanja da su turistički biseri BiH.

Tešanj je izabran za najuređeniju turističku destinaciju, a priznanje je preuzeo pomoćnik općinskog načelnika Tešnja Hamzalija Hojkurić.

Za najbolju ugostiteljsku uslugu priznanje je pripalo Banjoj Luci, a plaketu je preuzela PR Turističke organizacije grada Banje Luke Branka Branković.                             

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana