Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 11:16 |

Počela 157. sjednica Vlade FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. rujna (FENA) - Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Mostaru, razmatrati Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor Vc - Dio 3, u iznosu do 180.000.000 eura.

Ova sredstva su namijenjena za izgradnju dionica autoceste, između Poprikuše i Nemile, dužine oko 5.1 km, tunela Ivan, dužine oko dva km, te dionice autoceste između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, dužine oko 8,7 km, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada će se, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, izjasniti o dvije odluke o odobravanju izdvajanja sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH otvorenog kod Centralne banke BiH. Sredstva od 850.000 maraka namijenjena su za tri projekta iz oblasti zdravstva, a 480.000 maraka za projekte obrazovanja na području FBiH.

Danas će biti razmatran Prijedlog uredbe o organiziranju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite, koja utvrđuje zadatke, područje djelovanja, način popune ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima, obučavanje i osposobljavanje, financiranje i druga značajna pitanja za ove jedinice. Specijalizirane jedinice namijenjene su za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života i zdravlja ljudi i materijalnih dobara u svim slučajevima kada organizirane snage zaštite i spašavanja nisu dovoljne.

Pred članovima Vlade je i izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju privrednih društava iz oblasti energije u većinskom vlasništvu Federacije BiH u 2017. godini, kao i informacija Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o Akcionom planu za razvoj poduzetništva žena u FBiH za period od 2018. do 2020. godine, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo