Kultura     | 21.09.2018. 13:23 |

Premijerom predstave 'Bure baruta' večeras počinje 69. sezona u zeničkom BNP-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. septembra (FENA) - Večerašnjom premijerom predstave "Bure baruta“, međunarodnog koprodukcijskog projekta Bosanskog narodnog pozorište Zenica (BNPZ) te Skoplje Film Studija i Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, zvanično počinje 69. umjetnička, pozorišna i koncertna sezonu u zeničkom BNP-u.

Predstava, koju je po dramskom tekstu Dejana Dukovskog režirala Nina Nikolić počinje u 19.30 sati na Velikoj sceni BNP-a, a i prva reprizna izvedba zakazana je za sutra u istom terminu i na istom mjestu.

-Koprodukciju ove predstave podržalo je Ministarstvo kulture Republike Makedonije te gradovi Zenica i Skoplje, što u potpunosti potvrđuje uspješnost njenog međunarodnog karaktera - ističe direktor BNP-a Hazim Begagić, koji napominje da su i ranije imali ideju za realizaciju ovog djela.

Ali, dodao je, tek sada su se, zahvaljujući podršci makedonskih i bh. institucija te inicijativi mlade rediteljice iz Skoplja, stekli i potrebni produkcijski preduvjeti za njenu raelizaciju. Zbog toga je ovo, navodi, vrlo značajan projekt i za BNP i za BiH.

-Predstava govori o brutalnom nasilju, agoniji koja kontinuirano traje i polako se pretvara u 'crnu rupu' koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru - ističe rediteljica Nikolić, koja prvi put režira u BNP-u.

U predstavi igraju Saša Handžić, Muhamed Bahonjić, Dženana Džanić, Enes Salković, Miroljub Mijatović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Kemal Rizvanović, Aleksandar Mihajlovski, Adis Mehanović.

Dramaturgiju je uradila Dragana Lukan Nikolovski, kostime Lejla Hodžić, scenograf je Vedran Hrustanović, a muziku potpisuje Igor Kasapović. Scenske pokrete uradio je Thomas Steyaert.

Makedonska premijera ove predstave najavljena je već za četvrtak, 27. septembra na Velikoj sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje, i to u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MOT Skoplje. Samo dva dana kasnije, 29. septembra predstava će biti izvedena i u Narodnom teatru Bitolj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Prvi samostalni koncert sevdalinki zeničkog hora Art Sonore u višeglasnoj i 'a capella' izvedbi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo