Svijet     | 21.09.2018. 14:48 |

Peter Kropsch novi predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija

FENA Aida Birno

VARŠAVA 21. septembra (FENA) - Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) održala je jučer redovnu godišnju konferenciju u glavnom gradu Poljske Varšavi.

Moto ovogodišnje konferencije bila je "Budućnost nacionalnih novinskih agencija u Evropi. Obučavanje novinara novinskih agencija za budućnost", koja je okupila direktore i predstavnike više od 30 novinskih agencija, uključujući novinske agencije Turske, Njemačke, Albanije, Hrvatske, Azerbejdžana kao i direktora Federalne novinske agencije FENA  Elmira Huremovića iz BiH.

U svojim obraćanjima, direktor poljske novinske agencije PAP, ujedno i domaćin ovogodišnje konferencije, Wojciech Surmacz i direktor švedske novinske agencije TT i dosadašnji predsjednik EANA-e Jonas Eriksson su naglasili značaj korištenja odgovarajućih mehanizama u području javnih informacija, javlja novinska agencija Azertac.

Danas je održana i Generalna skupština EANA-e, na kojoj su izabrani predsjednik, generalni sekretar i dva nova člana upravnog odbora Alijanse.

Za dvogodišnji mandat predsjednika EANA-e je izabran Peter Kropsch, predsjednik njemačke novinske agencije DPA, dok će iduće tri godine funkciju generalnog sekretara obavljati Alex Giboi, direktor novinske agencije Rumunije .

Dva nova člana, Michalis Psilos, predsjednik Grčke novinske agencije ANA-MPA, i Jiri Majstr, direktor češke novinske agencije CTK, zajedno sa već postojećim članom Clemensom Pigom, direktorom austrijske novinske agencije APA čine Upravni odbor Alijanse.

Novi predsjednik EANA-e Peter Kropsch zahvalio je odlazećem predsjedniku Jonasu Erikssonu za izvrstan posao koji je obavljao tokom predsjedanja od 2016. godine.

- Siguran sam da govorim uime svih članova EANA-e dok se zahvaljujem dosadašnjem generalnom sekretaru Eriku Nylenu, koji se brinuo za EANA-u tokom proteklih 17 godina. EANA se mora pozabaviti mnogim pitanjima tokom narednog mandata, od kojih su prioritetna borba za direktivu o autorskim pravima i sloboda medija," rekao je novi predsjednik EANA-e, navodi se u saopćenju EANA-e.  

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.  

Federalna novinska agencija FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'