Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDP BiH

Saopćenje

U povodu sve opasnijih napada na državnost Bosne i Hercegovine, kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović izjavio je da je nedopustivo da vladajuće strukture ništa ne rade na izgradnji državnog identiteta Bosne i Hercegovine.

„Vrijeme je da počnemo ozbiljno raditi na stvaranju državnog identiteta Bosne i Hercegovine. Našoj državi potreban je održivi državni identitet koji će biti utemeljen na potpunoj ravnopravnosti, na uvažavanju, a ne negiranju nacionalnih, vjerskih i drugih identiteta. To treba biti zajednički identitet osnovan na pravu na državljanstvo, na građanstvo. Zajednički državni identitet treba prihvatiti tako da on obuhvata sve građane i narode naše domovine.To znači da se Hrvati ne zauzimaju samo za prava Hrvata, Bošnjaci samo za prava Bošnjaka, Srbi samo za prava Srba nego i jedni za druge. To nije identitet koja ukida nacije. To je koncept nacije građana države, prihvaćen i prigrljen u svim savremenim demokratskim društvima, koncept građana koji sami drže u rukama svoju politički sudbinu“, pojasnio je Bećirović.

„Dio našeg identiteta je i antifašizam. Moderna Evropa i Bosna i Hercegovina danas postoje zato što su se opredijelile za antifašizam. Na tome je sazdana naša civilizacija, uz sve slabosti koje ima. Ta istina i sjećanje su temelj ne samo Evrope nego i cijelog slobodarskog svijeta. Antifašizam nije ideološka odrednica već temeljno civilizacijsko određenje. Nama je mjesto na antifašističkoj i slobodarskoj strani svijeta. Svaki dobronamjeran i objektivan čovjek u našoj državi treba biti ponosan na bh. antifašiste. Zahvaljujući njima opstali smo i imamo državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Bećirović.

SDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.