Ekonomija     | 22.09.2018. 10:51 |

U KS-u za tri mjeseca otkriveno 110 radnika 'nacrno'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - U okviru plana pojačanih kontrola, inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su u periodu od juna do početka septembra ove godine izvršili ukupno 676 inspekcijskih nadzora nad provođenjem Zakona o radu FBiH.

U navedenom, tromjesečnom periodu, na području Kantona Sarajevo evidentirano je ukupno 110 radnika bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja. Radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su djelovali izdavanjem 205 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 69.400 KM, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Rad inspektora u ovom periodu bio je organiziran u popodnevnim i večernjim satima, kao i danima vikenda, a s ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu.

I u predstojećem periodu aktivnosti kantonalnih inspektora bit će usmjerene na suzbijanje ovog vida nelegalnog rada, poručili su iz KUIP-a.

Iz KUIP-a KS napominju da su spiskovi sa imenima 110 osoba koje su radile "nacrno" dostavljeni Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, radi brisanja sa evidencije nezaposlenih osoba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

U 289 kontrola na području Federacije BiH otkriveno 35 radnika na crno

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti