Svijet     | 22.09.2018. 16:11 |

ISIS preuzeo odgovornost za napad u Iranu

FENA Internet

TEHERAN, 22. septembra (FENA) - Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za oružani napad izveden tokom vojne parade u gradu Ahvazu na jugozapadu Irana, javlja Anadolu Agency.

Iranski zvaničnici ranije danas su saopćili da je grupa poznata kao Al-Ahvaziye odgovorna za napad, u kojem su poginule najmanje 24 osobe. Međutim, odgovornost za napad je preuzeo i ISIS.

Napad je izveden tokom vojne parade, organizovane povodom 38. godišnjice iransko-iračkog rata.

Teroristička organizacija ISIS je putem svoje novinske agencije Amak preuzela odgovornost za napad. Naveli su i da se na mjestu događaja nalazio i iranski predsjednik Hasan Rouhani.

Međutim, poznato je da je Rouhani prisustvovao vojnoj paradi, ali ne u Ahvazu nego u Teheranu. Amak je kasnije ispravio taj navod. Nisu objavili video-zapis napada.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif smatra da su Sjedinjene Američke Države i oni koji podržavaju terorizam u regiji, odgovorni za napad izveden tokom vojne parade.

I glasnogovornik iranske vojske Čuvari revolucije Ramazan Sherif potvrdio je ranije danas kako je napad na vojsku izvela grupa poznata kao Al-Ahvaziye. Sherif je naveo kako ovu grupu podržava i Saudijska Arabija.

U napadu, koji se dogodio u subotu ujutro, poginule su najmanje 24, a povrijeđene 53 osobe. Neutralizirana su četvorica napadača, među kojima su dvojica uhvaćeni živi.

Lokalni mediji navode da su napadači otvorili vatru na sigurnosne snage, a napad je izveden tokom parade organizovane povodom Sedmice odbrane u toj zemlji. Teroristički napad na vojsku izvela je grupa poznata kao Al-Ahvaziye, a koja je poznata kao separatistička grupa koja na jugozapadu Irana nastoji formirati nezavisnu arapsku upravu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo